Ισπανία: Βοήθεια 528 εκατ. ευρώ ζητεί η Αυτόνομη Περιφέρεια της Μούρθια

Ακόμη μία ισπανική Αυτόνομη Περιφέρεια, αυτή της Μούρθια, στα νοτιοανατολικά της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα πως θα ζητήσει οικονομική βοήθεια, ύψους 527,9 εκατ. ευρώ, προσφεύγοντας στο νεοσύστατο Ταμείο Ρευστότητας Αυτονομιών (FLA), όπως ανακοινώθηκε από τοπική κυβερνητική πηγή.

Η Μούρθια αρχικά σκόπευε να ζητήσει 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο, που έχει συσταθεί ειδικά για να συνδράμει με ρευστό τις Αυτονομίες που αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες λόγω της κρίσης. «Κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συμβουλίου εγκρίναμε την επίσημη παρουσίαση» στην κεντρική κυβέρνηση αιτήματος για βοήθεια «527,9 εκατ. ευρώ», τόνισε εκπρόσωπος του τοπικού υπουργείου Οικονομίας. Η Μούρθια, εν σχέσει προς άλλες Αυτόνομες Περιφέρειες, παρουσιάζει σχετικώς μικρό ποσοστό ελλείμματος, που φθάνει τα 3, 282 δισεκ. ευρώ, ή το 11,7% του ΑΕΠ της.

Ήδη άλλες τρεις Αυτόνομες Περιφέρειες, της Καταλονίας, της Βαλένθιας και της Ανδαλουσίας, έχουν ανακοινώσει πως θα προσφύγουν στο FLA. Η Καταλονία ζητεί 5,023 δισεκ. ευρώ, η Βαλένθια έχει ανάγκη από 4,5 δισεκ., ενώ η Ανδαλουσία, που αποτελεί την πιο πολυπληθή Αυτονομία της Ισπανίας, έχει ανακοινώσει πως χρειάζεται 4,9 δισεκ. ευρώ. Επίσης και η ευρύτατα χρεωμένη Περιφέρεια της Καστίλια-Λα Μάντσα ανακοίνωσε χθες πως θα ζητήσει βοήθεια 848 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Αυτόνομης Περιφέρειας της Ανδαλουσίας, η οποία επίσης έχει προσφύγει στο Ταμείο, εξέφρασε την ελπίδα ώστε η κεντρική κυβέρνηση να επιλύσει «άμεσα, με ισοτιμία και χωρίς διακρίσεις» το αίτημά της. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Ντιέγκο Βαλδέρας υπογράμμισε πως η Ανδαλουσία «δεν μπορεί να μείνει πίσω στο θέμα της πρόσβασης σε οποιαδήποτε περίπτωση ρευστότητας εν σχέσει προς άλλες περιοχές όπως η Καταλονία», η οποία θα είναι η πρώτη που θα αντλήσει σχετική βοήθεια από το FLA.

«Εμείς έχουμε το εκφράσει σαφώς, με ένα ποσόν 4,906 δισ. ευρώ, εκτός των όσων είναι απαραίτητο να μας προκαταβληθούν και για τα οποία έχουμε κάθε δικαίωμα χωρίς να χρειασθεί να καταβάλουμε κανενός τύπου επιτόκιο», τόνισε ο ανδαλουσιανός αντιπρόεδρος.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΚΟΣΜΟΣ, ΟΤΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!