ισπανία-πάνω-από-500-νεκροί-λόγω-του-καύσ-748982
ΚΟΣΜΟΣ | 20.07.2022 | 16:47

Ισπανία: Πάνω από 500 νεκροί λόγω του καύσωνα

Ο καύσωνας που έπληξε επί σχεδόν δέκα ημέρες την Ισπανία προκάλεσε τον θάνατο «περισσότερων των 500 ανθρώπων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην Αραγόν, στη βόρεια Ισπανία η οποία επλήγη από μεγάλες πυρκαγιές.

«Κατά την διάρκεια αυτού του κύματος καύσωνα, πέθαναν περισσότεροι από 500 άνθρωποι εξαιτίας των τόσο υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία», δήλωσε ο ισπανός πρωθυπουργός βασιζόμενος σε εκτίμηση για την υπερβάλλουσα θνησιμότητα που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ισπανίας.

Πυρκαγιές «έκτης γενιάς»

Εξαιτίας του καύσωνα 38 πυρκαγιές σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα και οι 20 παραμένουν ενεργές. Εκκενώθηκαν οικισμοί 8.000 κατοίκων ενώ δύο δασοπυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους. Κάηκαν εκτάσεις 30.000 εκταρίων.

Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτές τις πυρκαγιές ως “έκτης γενιάς” ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, με εξαιρετικά βίαιο και επιθετικό χαρακτήρα, ικανές να δημιουργήσουν εκρηκτικό μικροκλίμα γύρω τους που δυσκολεύει την κατάσβεσή τους. Πριν ακόμα φθάσει το νερό των πυροσβεστικών αεροπλάνων στη γη έχει ήδη εξατμιστεί από τις φλόγες 3-6 μέτρων.

Η Ισπανία παρότι είναι καλά προετοιμασμένη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών εντούτοις δυσκολεύεται να κατασβέσει αυτόν τον νέο και εκρηκτικό τύπο πυρκαγιών που είναι περισσότερο συνηθισμένες στην Καλιφόρνια.

Επιπλέον αρνητικός παράγοντας το γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες συσσωρεύσεις καύσιμης ύλης στα δάση, λόγω της εγκατάλειψής τους οι οποίες σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και την χαμηλή υγρασία συνιστούν την καλύτερη συνταγή για “εκρηκτικές” πυρκαγιές.

Οι πιο σοβαρές πυρκαγιές σημειώνονται αυτή την ώρα στη Θαμόρα, την Άβιλα, τη Λεόν, το Λούγκο και την Ουρένσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ