Ισπανία: Διαμάχη μετά τον θάνατο 80χρονης που της είχαν κόψει το ρεύμα - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
20
Ιανουάριος
Back

Ισπανία: Διαμάχη μετά τον θάνατο 80χρονης που της είχαν κόψει το ρεύμα

Δημόσια διαμάχη έχει ξεσπάσει στην Ισπανία μετά τον θάνατο μιας 80χρονης γυναίκας, στην οποία είχαν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς δεν μπορούσε να πληρώσει τους λογαριασμούς της.

Πρόκειται για μια τραγωδία που φέρνει στο προσκήνιο την «ενεργειακή ένδεια», την οποία βιώνουν πολλοί Ισπανοί πολίτες, καθώς η 80χρονη έχασε την ζωή της σε μια πυρκαγιά που προκλήθηκε από ένα κερί το οποίο είχε ανάψει για να βλέπει.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, στο διαμέρισμα όπου διέμενε με την εγγονή της στο Ρέους στην Καταλονία (βορειοδυτικά). Το κερί έπεσε πάνω σε ένα στρώμα, το οποίο έπιασε φωτιά. Καθώς προσπαθούσε να ξεφύγει από τις φλόγες, η ηλικιωμένη έπεσε και πέθανε από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις, σύμφωνα με την αστυνομία της περιφέρειας.

Οι αρχές είχαν κόψει το ηλεκτρικό ρεύμα πριν από δύο μήνες στο σπίτι της άτυχης γυναίκας, καθώς δεν είχε πληρώσει τους λογαριασμούς της, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή του Ρέους. Την νύχτα, για να βλέπει στο σκοτάδι, άναβε κεριά.

Όπως επισημαίνουν πολλές οργανώσεις, χιλιάδες Ισπανοί είναι αντιμέτωποι με μια πραγματική «ενεργειακή φτώχια» από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εκρηκτική άνοδο των ποσοστών ανεργίας σε συνδυασμό με την άνοδο του κόστους των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, το διάστημα μεταξύ 2006 και 2015, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε κατά 56%, του φυσικού αερίου κατά 28% και του νερού κατά 43%.

Το 2015 οι δύο μεγαλύτεροι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος της Ισπανίας προέβησαν σε 506.482 διακοπές ηλεκτροδότησης, μια αύξηση 5,9% σε σύγκριση με το 2014, κατήγγειλε η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Facua, βασιζόμενη σε στοιχεία που της έδωσαν οι δύο εταιρείες Endesa και Iberdrola.

Η οργάνωση των Επιστημών του Περιβάλλοντος (ACA) εκτιμά από την πλευρά της ότι 4 έως 7 εκατομμύρια από τους 46 εκατομμύρια Ισπανούς βιώνουν την «ενεργειακής φτώχεια», δηλαδή δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν θέρμανση στον χώρο διαμονής τους ή δίνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους στον λογαριασμό ρεύματος.

Δυστυχώς, η περίπτωση αυτής της ηλικιωμένης γυναίκας δεν ήταν «μεμονωμένη» κατήγγειλε η Μαρία Καμπουθάνο, εκπρόσωπος τύπου μιας συλλογικότητας κατά της «ενεργειακής φτώχειας», επισημαίνοντας τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών.

Η οργάνωση ζητά να απαγορευτούν οι διακοπές ρεύματος για τους φτωχότερους πολίτες.

Στην υπόθεση της 81χρονης, η δημοτική αρχή και οι περιφερειακές αρχές σκοπεύουν να προσφύγουν εναντίον της εταιρείας, Gas Natural, η οποία όφειλε, συμμορφούμενη προς τον νόμο, να έχει ειδοποιήσει τις αρχές προκειμένου να ενεργήσουν. Η εταιρεία υποστηρίζει δεν είχε γνώση της κατάστασης της ηλικιωμένης.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!