ισπανία-αύξηση-35-στους-δημόσιους-υπαλ-1035512
ΚΟΣΜΟΣ | 28.09.2022 | 23:20

Ισπανία: Αύξηση 3,5% στους δημόσιους υπαλλήλους προτείνει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ στην Ισπανία θα προσφέρει στους δημόσιους υπαλλήλους αύξηση 3,5% το 2023 για να αντισταθμιστούν εν μέρει οι συνέπειες του αυξανόμενου πληθωρισμού, γράφει σήμερα η εφημερίδα El Pais.

Η πρόταση για αύξηση 3,5% θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τα συνδικάτα, τα οποία ζητούν περισσότερα, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία προσέθεσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει περικοπή στον αριθμό των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας.

Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί τα συνδικάτα στο τραπέζι διαπραγματεύσεων όπου θα διαπραγματευτεί την αύξηση του μισθού και θα προσφέρει τη μείωση της εργάσιμης ημέρας σε 35 ώρες στην κεντρική διοίκηση

Γενική αύξηση του μισθού κατά 3,5% για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους θα στοίχιζε στην κυβέρνηση περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την El Pais.

Πέρυσι, η κυβέρνηση ενέκρινε αύξηση 2% του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ο ετήσιος πληθωρισμός είναι σήμερα πολύ υψηλότερος και ανέρχεται σε 10,5%.

Οι εργοδότες στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότερα αιτήματα από εργαζόμενους για αυξήσεις των μισθών τους που αντιστοιχούν ή υπερβαίνουν τον πληθωρισμό, ο οποίος βρίσκεται ή πλησιάζει σε υψηλά επίπεδα τριών δεκαετιών. Οι υψηλότεροι μισθοί, με τη σειρά τους, είναι πιθανόν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών.