ισπανία-ακραίος-καύσωνας-έδειξε-53-βα-1023460
ΚΟΣΜΟΣ | 15.06.2022 | 19:52

Ισπανία: Ακραίος καύσωνας – Έδειξε 53 βαθμούς το θερμόμετρο

Έχουν περάσει 41 χρόνια από τότε που ένα τόσο σφοδρό κύμα καύσωνα έπληξε την Ιβηρική Χερσόνησο τόσο νωρίς τον Ιούνιο.

Η Ισπανία, για πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες, επλήγη από ακραίες θερμοκρασίες, με 40αρια και 43αρια, ενώ βρισκόμαστε μόνο στα μισά του Ιουνίου.

Σε ορισμένα σημεία της χώρας δε, ο υδράργυρος έσπασε τα κοντέρ, με την επιφάνεια του εδάφους να αγγίζει τους… 53 Βαθμούς!

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της χώρας σημείωσε, ότι κύμα θερμού αέρα από τη Βόρεια Αφρική έπληξε τη χώρα από την περασμένη Κυριακή.

Οι «ασυνήθιστες» θερμοκρασίες για την εποχή ακολουθούν τον πιο ζεστό Μάιο των τελευταίων τουλάχιστον 100 ετών στην Ισπανία, δήλωσε ο Ρούμπεν ντελ Κάμπο, εκπρόσωπος της Ισπανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (Aemet).

Ο ίδιος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο τρέχων καύσωνας θα φέρει «ακραίες θερμοκρασίες» και «μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας».

Λόγω των ακραίων θερμοκρασιών, στην περιοχή της Βαρκελώνης έχουν ανοίξει 197 κλιματιζόμενοι χώροι.

Σημειώνεται, πως και στη νότια Γαλλία, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σημαντικά, απειλώντας κρίσιμες καλλιέργειες όπως τα αμπέλια.

«Μη φυσιολογικό»

Η Ισπανία γνώρισε τέσσερα επεισόδια ακραίων θερμοκρασιών τους τελευταίους 10 μήνες. Ένας καύσωνας τον περασμένο Αύγουστο σημείωσε νέο ρεκόρ, με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 47,4 βαθμούς Κελσίου στην πόλη Μοντόρο στα Νότια της χώρας.

«Αυτή η υπερβολική ζέστη δεν είναι φυσιολογική αυτή τη στιγμή», τόνισε ο ντελ Κάμπο, αποδίδοντάς την στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι θερμοκρασίες ήταν επίσης «εξαιρετικά υψηλές» μεταξύ των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σημείωσε.