Ιρλανδία: Συγγνώμη για τη δολοφονία του Λόρδου Μάουντμπατεν ζήτησε το Σιν Φέιν

Συγγνώμη για τη δολοφονία του Λόρδου Μάουντμπατεν, θείου του Πρίγκιπα Φίλιππου, ζήτησε το Σιν Φέιν, το πολιτικό σκέλος του καταργηθέντος Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).
H Μαίρη Λου Μακντόναλντ, πρόεδρος του Ιρλανδικού Κόμματος Σιν Φέιν, 24 ώρες μετά την κηδεία του Πρίγκιπα Φίλιππου δήλωσε για τη δολοφονία που έγινε το 1979 ότι «λυπάται που έγινε» και ότι το γεγονός «είναι πολύ θλιβερό».

Είναι η πρώτη φορά που ηγέτης του Σιν Φέιν ζητάει συγγνώμη για τη δολοφονία, η οποία έγινε το 1979 από τον τότε IRA.

Ο προηγούμενος πρόεδρος του Σιν Φέιν είχε αρνηθεί να απολογηθεί για την επίθεση όταν είχε συναντήσει τον πρίγκιπα Κάρολο το 2015.

O ΙRA είχε τοποθετήσει βόμβα στο σκάφος με το οποίο ο Λόρδος Μάουντμπατεν είχε βγει για ψάρεμα. Η έκρηξη σκότωσε τον Μάουντμπατεν, το γαμπρό του και έναν 14χρονο εγγονό του.

Ο Λόρδος Μάουντμπατεν ήταν θείος του Πρίγκιπα Φίλιππου και υπήρξε ο τελευταίος αντιβασιλέας της Ινδίας που υπηρέτησε στη διάρκεια της ανάκτησης της ανεξαρτησίας της. Υπήρξε ο μέντορας του πρίγκηπα Καρόλου.

Το Σιν Φέιν ήταν το πολιτικό σκέλος και ο IRA το ένοπλο σκέλος του Ιρλανδικού Απελευθερωτικού Κινήματος.

Από το 2005 ο IRA έχει κηρύξει τον τερματισμό οποιασδήποτε ένοπλης ενέργειας και έχει ανακοινώσει πώς θα προσπαθήσει να επιτύχει τους σκοπούς του με πολιτικά μέσα.

Η δολοφονία του Λόρδου Μάουντμπατεν στο σήριαλ Crown του Netflix:

ΚΟΣΜΟΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ, ΣΥΓΓΝΩΜΗ, ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ, VIDEO, IRA


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!