ιράν-πρώτη-καταδίκη-σε-θάνατο-για-συμμ-1073597
ΚΟΣΜΟΣ | 13.11.2022 | 19:19

Ιράν: Πρώτη καταδίκη σε θάνατο για συμμετοχή στις “ταραχές”

Δικαστήριο της Τεχεράνης καταδίκασε σήμερα σε θάνατο, για πρώτη φορά, ένα άτομο που κατηγορείται για συμμετοχή στις “ταραχές”, ανέφερε με ανάρτηση στο διαδίκτυο το πρακτορείο της δικαστικής αρχής, Mizan.

Σύμφωνα με την ετυμηγορία που τον καταδικάζει σε θανατική ποινή, το άτομο κρίθηκε ένοχο για “πυρπόληση κυβερνητικού κτιρίου, διατάραξη της δημόσιας τάξης, συνάθροιση και συνωμοσία για διάπραξη εγκλήματος κατά της εθνικής ασφάλειας και ένας εχθρός του Θεού και διαφθορά στη γη”, ανέφερε το πρακτορείο.

Ένα άλλο δικαστήριο της πρωτεύουσας καταδίκασε επίσης πέντε άτομα σε ποινές κάθειρξης από 5 έως 10 χρόνια για “συνάθροιση και συνωμοσία για τη διάπραξη εγκλημάτων κατά της εθνικής ασφάλειας και διατάραξη της δημόσιας τάξης”.

Πρόκειται για αποφάσεις πρωτοβάθμιων δικαστηρίων και συνεπώς οι καταδικασθέντες μπορούν να ασκήσει έφεση, διευκρινίζει το Mizan.

Το Ιράν συγκλονίζεται για εβδομάδες από ένα κύμα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο της 22χρονης Μασχά Αμινί κατά την κράτησή της από την αστυνομία ηθών επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.