ιράν-καταδικασμένος-για-κλοπή-υπέστη-1054943
ΚΟΣΜΟΣ | 30.07.2022 | 11:57

Ιράν: Καταδικασμένος για κλοπή υπέστη ακρωτηριασμό των δακτύλων

Ακρωτηριασμό των δακτύλων του με τη χρήση γκιλοτίνας υπέστη άνδρας από το Ιράν, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για κλοπή. Για «τιμωρία ανείπωτης σκληρότητας» κανει λόγο σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Ο Πουγιά Τουραμπί, σε ηλικία σχεδόν 40 ετών, διακομίστηκε εσπευσμένα σε νοσοκομείο αφού του έκοψαν τα δάκτυλα την 27η Ιουλίου, με παρόντες διάφορους αξιωματούχους κι έναν γιατρό της φυλακής Εβίν της Τεχεράνης, τόνισε η ΜΚΟ, η οποία εδρεύει στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, οι ιρανικές αρχές είχαν ήδη, την 31η Μαΐου, ακρωτηριάσει τα δάκτυλα ενός άλλου κρατουμένου, του Σαγιέντ Μπαράτ Χουσεϊνί, χωρίς να του χορηγήσουν αναισθητικό.

Σε αυτόν τον τελευταίο δεν προσφέρθηκαν οι φροντίδες για την σωματική και ψυχική υγεία που απαιτούνταν για τον τραυματισμό και τις μολύνσεις που υπέστη και κρατείται σε απομόνωση στην Εβίν για να «αποτραπεί να γίνουν γνωστές η τιμωρία του και η κατάσταση της υγείας του».

Ο ακρωτηριασμός «είναι έγκλημα δυνάμει του διεθνούς δικαίου» και «όλοι όσοι συμμετείχαν στη λήψη των αποφάσεων και στην επιβολή αυτών των σωματικών τιμωριών πρέπει να προσαχθούν ενώπιον δίκαιων δικών», υπογράμμισε η Ντιάνα Ελταχάουι, υποδιευθύντρια του τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με την ίδια, άλλοι τουλάχιστον οκτώ φυλακισμένοι διατρέχουν κίνδυνο να υποστούν τέτοιους ακρωτηριασμούς: «με την ατιμωρησία γενικευμένη στο Ιράν, ολοένα περισσότεροι άνθρωποι θα υφίστανται αυτή την τιμωρία ανείπωτης σκληρότητας εάν η διεθνής κοινότητα δεν αναλάβει δράση».