ιράν-για-φοιτήτρια-πρόκειται-για-δια-1398358
ΚΟΣΜΟΣ | 05.11.2024 | 13:59

Ιράν για φοιτήτρια: «Πρόκειται για διαταραγμένο άτομο»

Μετά τη διεθνή κατακραυγή για τη σύλληψη το περασμένο Σάββατο, της νεαρή φοιτήτριας Άχου Νταριαΐ (Ahoo Daryaei), που γδύθηκε δημοσίως για να διαμαρτυρηθεί κατά του αυστηρού ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα στο Ιράν, η χώρα έδωσε σήμερα μία πρώτη επίσημη ανακοίνωση για το συμβάν.

Η γυναίκα συνελήφθη από τους φρουρούς ασφαλείας του πανεπιστημίου. Εκπρόσωπος του ιδρύματος, ο Αμίρ Μαχτζόμπ, έγραψε το Σάββατο στο Χ ότι «στο αστυνομικό τμήμα…διαπιστώθηκε ότι βρισκόταν κάτω από σοβαρή ψυχική πίεση και ότι έπασχε από ψυχική διαταραχή».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Φατεμέχ Μοχατζερανί, χαρακτήρισε τη νεαρή Ιρανή, ένα «διαταραγμένο άτομο, που «λαμβάνει θεραπεία» σε ψυχιατρείο.

«Αντί να βλέπουμε το ζήτημα αυτό από την οπτική της ασφάλειας, καλύτερα να το βλέπουμε από την κοινωνική οπτική και να επιδιώξουμε να λύσουμε τα προβλήματα αυτής της φοιτήτριας ως ενός διαταραγμένου προσώπου», δήλωσε η Μοχατζερανί.

Σύμφωνα με την ίδια, η φοιτήτρια μεταφέρθηκε από το αστυνομικό τμήμα σε κέντρο θεραπείας, αλλά δεν έγινε γνωστή η θεραπεία που θα ακολουθήσει.

«Είναι ακόμη πολύ πρώιμο να μιλήσουμε για την επιστροφή αυτής της φοιτήτριας στο πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με βίντεο που δημοσιοποίησε ο σύζυγός της, χρειάζεται θεραπεία και αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί προτού κάνουμε τα επόμενα βήματα», ανάφερε η Μοχατζερανί στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης.

Η νεαρή φοιτήτρια στο ισλαμικό πανεπιστήμιο Επιστήμης και Έρευνας Αζάντ της Τεχεράνης έμεινε με τα εσώρουχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας και περπάτησε μπροστά από το πανεπιστήμιο, πριν την συλλάβουν δια της βίας πράκτορες της ασφάλειας.

Πληροφορίες από χρήστες στο Χ αναφέρουν ότι η Άχου έχει πέσει σε κώμα μετά από βασανιστήρια από φρουρούς ασφαλείας.