Categories: Κόσμος

Ιράν: Αντίμετρα από Τεχεράνη αν η Ε.Ε. περιλάβει τους Φρουρούς της Επανάστασης στους τρομοκράτες

Για αντίμετρα ετοιμάζεται το Ιράν για την περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να περιλάβει στη μαύρη λίστα της τους Φρουρούς της Επανάστασης, όπως επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε σήμερα ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας.

Το ιρανικό κοινοβούλιο εξετάζει τις προϋποθέσεις για να «περιλάβει οντότητες των ενόπλων δυνάμεων ευρωπαϊκών χωρών στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων», ανακοίνωσε μέσω του Twitter ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Η Τεχεράνη έχει πολλαπλασιάσει τις προειδοποιήσεις προς τους Ευρωπαίους αφότου οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν, την Πέμπτη, μια απόφαση που καλεί την ΕΕ να περιλάβει τους Φρουρούς της Επανάστασης, τον ιδεολογικό στρατό της Ισλαμικής Δημοκρατίας, στη λίστα της με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ερωτηθείς σχετικά με άλλα μέτρα που θα μπορούσε να λάβει η Τεχεράνη, ο υπουργός απάντησε πως δεν αποκλείονται η ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας του από τη συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (TNP) και η εκδίωξη των επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) από τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

«Αν οι ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες (…) δεν ακολουθήσουν την οδό της λογικής και δεν διορθώσουν τις θέσεις τους, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο υπουργός επέκρινε ιδιαίτερα την «έλλειψη διπλωματικής εμπειρίας» ορισμένων ευρωπαίων ηγετών και αναφέρθηκε στη γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ υποστήριξε σήμερα από την πλευρά του ότι το Ιράν «θα απαντήσει αμέσως και σθεναρά», αν η ΕΕ προχωρήσει προς αυτή την κατέυθυνση, «αναγνωρίζοντας ως τρομοκρατικές οργανώσεις τους στρατούς ευρωπαϊκών χωρών».

Ευρωπαίοι διπλωμάτες διευκρίνισαν πως δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με τους Φρουρούς. Όμως οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 χωρών της ΕΕ πρόκειται να συμφωνήσουν αύριο, Δευτέρα, σε νέες κυρώσεις εναντίον 37 προσώπων ή οντοτήτων στο Ιράν που ενέχονται στην καταστολή διαδηλώσεων.

Comments are closed.


Recent Posts

Αρκούδα έφαγε 40 κιλά μέλι και κατέστρεψε κυψέλες στο Όρος Πάικο (φωτο)

«Χέρι» σε πολλά κιλά μέλι έβαλε πεινασμένη αρκούδα, σε μελίσσια στους πρόποδες του όρους Πάικου, κάνοντας αισθητή την παρουσία της…

4 λεπτά ago

Βαρβάκειος: Φθηνότερος θα πωλείται εφέτος ο οβελίας

Την τρέχουσα εβδομάδα οι τιμές του ελληνικού οβελία στη Βαρβάκειο Αγορά κυμαίνονται από 7 έως 9 ευρώ το κιλό, ένα…

8 λεπτά ago

Εκλογές: Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εκλογές 2023 τυπικά έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες, ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις, που αφορούν στο ηλικιακό όριο που ισχύει για τη…

10 λεπτά ago

Πέρδικα Θεσπρωτίας: “Έχτισαν” με πέτρες τις εισόδους του Κοινοτικού Γραφείου

Τις εισόδους του Κοινοτικού Γραφείου έχτισαν με πέτρες, άγνωστοι στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, όπως γνωστοποίησε με σχετικό φωτοκραφικό υλικό ο Πρόεδρος…

15 λεπτά ago

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του υπο-Μέτρου 2.1 του ΠΑΑ 2014-2020 για την Π. Στερεάς Ελλάδας

Ανακοινώθηκαν την Δευτέρα 27/3/2023, με την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,…

18 λεπτά ago

Νέες προσλήψεις στο Δήμο Τρίπολης

Ο Δήμος Τρίπολης ανακοινώνει την πρόσληψη τριών ατόμων με σύμβαση διάρκειας έως 31/8/2023. Δείτε την προκήρυξη:

18 λεπτά ago