ιράκ-φιλοϊρανικές-ένοπλες-ομάδες-συμ-1017379
ΚΟΣΜΟΣ | 05.05.2022 | 02:01

Ιράκ: Φιλοϊρανικές ένοπλες ομάδες συμμάχησαν με το PKK ενάντια στην Τουρκία

Στο βόρειο Ιράκ, ένοπλες ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν συμμάχησαν με Κούρδους αντάρτες για να εξαπολύσουν επιθέσεις στα στρατεύματα της Τουρκίας, σύμφωνα με νέα έκθεση από το αμερικανικό Πεντάγωνο, όπως αναφέρει η Ahval.

Οι φιλοϊρανικές έχουν «κατακεραυνώσει» τις τουρκικές στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των μαχητών του PKK στα βουνά του βόρειου Ιράκ, επικαλούμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας του Ιράκ.

Στις 17 Απριλίου, η Τουρκία εξαπέλυσε μια νέα αεροπορική και χερσαία επίθεση με την ονομασία «Επιχείρηση Claw-Lock» εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK στις περιοχές Metina, Zap και Avashin-Basyan του βόρειου Ιράκ.

«Οι ομάδες αυτές βρίσκονται επίσης πίσω από έναν μικρό αλλά αυξανόμενο αριθμό επιθέσεων με ρουκέτες κατά των τουρκικών δυνάμεων τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με την έκθεση. Ορισμένα από τα πλήγματα στο Ιράκ πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με το PKK».

Επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του τουρκικού στρατού

«Μετά τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές τον Φεβρουάριο που στόχευσαν το PKK στο βόρειο Ιράκ, μια νέα ομάδα πολιτοφυλακής υποστηριζόμενη από το Ιράν πραγματοποίησε επίθεση με ρουκέτα εναντίον τουρκικής στρατιωτικής βάσης βόρεια της Μοσούλης», ανέφερε η έκθεση.

«Οι ένοπλες ομάδες πιθανώς υπολογίζουν ότι οι επιθέσεις τους εναντίον της Τουρκίας θα αποτρέψουν την Τουρκία από το να επιτεθεί στο ΡΚΚ, ενώ θα ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα τους ως υπερασπιστές της ιρακινής κυριαρχίας», ανέφερε το Πεντάγωνο.

Ο ιρακινός στρατός έχει αναπτύξει τεθωρακισμένες μονάδες για να αποτρέψει τις συγκρούσεις με μια οργάνωση που έχει εκπαιδευτεί από το PKK που ονομάζεται «Μονάδα Αντίστασης Σιντζάρ» (YBS) στα βορειοδυτικά της χώρας. Πηγές του PKK αναφέρουν ότι η κυβέρνηση της Βαγδάτης συντονίζει τις επιχειρήσεις ασφαλείας σε συνεργασία με την Άγκυρα.

Η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι το Σιντζάρ του Ιράκ είναι μια σημαντική περιοχή που συνδέει τις ομάδες του PKK στο βόρειο Ιράκ με τα παρακλάδια των ομάδων στη Συρία. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στο Σιντζάρ για να απομακρύνει μαχητές που συνδέονται με το PKK.