ιράκ-ανακαλύφθηκε-ταβέρνα-5-000-ετών-με-φο-1131974
ΚΟΣΜΟΣ | 03.02.2023 | 08:12

Ιράκ: Ανακαλύφθηκε ταβέρνα 5.000 ετών με φούρνο και ψυγείο

Ερευνητές που εργάζονταν στην αρχαία πόλη Λαγκάς στο Ιράκ, ανακάλυψαν ταβέρνα κρυμμένη μόλις λίγα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, η οποία ήταν χωρισμένη σε μια υπαίθρια τραπεζαρία και ένα δωμάτιο που περιείχε παγκάκια, φούρνο, αρχαία υπολείμματα φαγητού, ακόμη κι ένα ψυγείο 5.000 ετών!

Ειδικότερα, η ομάδα των αρχαιολόγων ανακάλυψε τον φούρνο βιομηχανικού μεγέθους, ένα αρχαίο «ψυγείο» που απομακρύνει την υγρασία και διατηρεί το φαγητό δροσερό και δεκάδες κωνικά κύπελλα, πολλά από τα οποία περιείχαν υπολείμματα ψαριών.

«Νομίζω ότι το πρώτο χαρακτηριστικό που αναδείχθηκε ήταν αυτός ο τεράστιος φούρνος και είναι πραγματικά όμορφος», δήλωσε ο αχραιολόγος Ριντ Γκούντμαν.

Η Λαγκάς στο Ιράκ, όπου ανακαλύφθηκε η αρχαία ταβέρνα, είναι η σημερινή πόλη αλ-Χίμπα, μια από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες πόλεις της νότιας Μεσοποταμίας.

Η αρχαία πόλη κάλυπτε μια έκταση λίγο μεγαλύτερη των πέντε χιλιομέτρων.

Έκτοτε έχει γίνει ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος, με τις ανασκαφές να ξαναρχίζουν πιο πρόσφατα το 2019 ως μέρος ενός κοινού έργου μεταξύ του Μουσείου Πεν, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Κρατικού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων και Κληρονομιάς στη Βαγδάτη, χρησιμοποιώντας νέες τεχνικές όπως η φωτογράφιση με drone και η γενετική ανάλυση.

Η αποκάλυψη της ταβέρνας υποστηρίζει την εκτίμηση της ομάδας των αρχαιολόγων ότι η κοινωνία δεν ήταν οργανωμένη μόνο σε ελίτ και σκλάβους, όπως θεωρούνταν μέχρι τώρα, αλλά περιλάμβανε μια αρχαία μεσαία τάξη.

«Το γεγονός ότι έχεις έναν δημόσιο χώρο συγκέντρωσης όπου οι άνθρωποι μπορούν να καθίσουν και να απολαύσουν μια μπύρα και το ψάρι τους, δείχνει ότι δεν εργάζονταν κάτω από την τυραννία των βασιλιάδων», εξηγεί ο Αμερικανός αρχαιολόγος.