ιράκ-αιματηρές-συγκρούσεις-εναντίον-947855
ΚΟΣΜΟΣ | 19.09.2022 | 23:40

Ιράκ: Αιματηρές συγκρούσεις εναντίον τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους

Επτά μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος κι ένα μέλος των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης», επισήμως μέρος του στρατού) σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε συγκρούσεις στην επαρχία Νινευή του βόρειου Ιράκ, ανακοίνωσε η ιρακινή παραστρατιωτική οργάνωση. Οι εχθροπραξίες ξέσπασαν μέσα σε υπόγεια σήραγγα στην έρημο αλ Χάτρα, νοτιοδυτικά της Μοσούλης, της πρωτεύουσας της επαρχίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Χασντ ας Σάαμπι.

Πέρα από τον θάνατο ενός μέλους των σιιτών παραστρατιωτικών, άλλα οκτώ τραυματίστηκαν όταν βομβιστές-καμικάζι του ΙΚ πυροδότησαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι, κατά την ίδια πηγή.

Παράλληλα, ο Γιαχία Ρασούλ, εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε σε χωριστή ανακοίνωση Τύπου πως ελικόπτερο του στρατού κατέστρεψε όχημα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία μέλη του ΙΚ που επέβαιναν σε αυτό κατά τη διάρκεια επιχείρησης αναγνώρισης στη Νινευή.

Το Ιράκ ανακήρυξε τη «νίκη» του επί του ΙΚ το 2017. Όμως, ακόμη και μετά τη στρατιωτική ήττα τους, οι τζιχαντιστές συνεχίζουν να διαπράττουν φονικές επιθέσεις στο Ιράκ και στη γειτονική Συρία, σε εδάφη που λυμαίνονταν επί χρόνια. Τους τελευταίους μήνες, οι ιρακινές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις για να αναχαιτίσουν την κλιμάκωση της δράσης των τζιχαντιστών.