ηπα-facebook-και-instagram-διαγράφουν-αναρτήσεις-που-1040143
ΚΟΣΜΟΣ | 28.06.2022 | 21:19

ΗΠΑ: Facebook και Instagram διαγράφουν αναρτήσεις που προσφέρουν χάπια άβλωσης

Διαγράφουν αναρτήσεις χρηστών που προθυμοποιούνται να στείλουν χάπια άμβλωσης τα μέσα της Meta Platforms, δηλαδή το Instagram και το Facebook, λίγες μέρες μετά την άρση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ του δικαιώματος των γυναικών να αποφασίζουν αν θα προχωρήσουν σε διακοπή της εγκυμοσύνης τους.

Όπως αναφέρει το Associated Press, όσες αναρτήσεις εξηγούν στις γυναίκες πώς θα μπορούν, μέσω ταχυδρομείου, να προμηθευτούν νόμιμα τα χάπια άμβλωσης, πέφτουν από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης την περασμένη Παρασκευή.

Από το πρωί της Παρασκευής, στα social media όπως το Twitter, το Facebook, το Reddit αλλά και στην αμερικανική τηλεόραση αυξήθηκαν κατακόρυφα οι αναρτήσεις με αναφορές σε χάπια άμβλωσης, ή αναφορές σε συγκεκριμένα φάρμακα όπως η μιφεπριστόνη κα η μισοπροστόλη, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρίας Zignal Labs. «Επικοινωνήστε μαζί μου αν θέλετε να παραγγείλετε χάπια άμβλωσης και προτιμάτε να σταλούν στη δική μου διεύθυνση αντί για τη δική σας» , έγραφε ανάρτηση που είδε το αμερικανικό πρακτορείο στο Instagram και η οποία, «κατέβηκε» αμέσως.

«Αν μου στείλετε τη διεύθυνσή σας θα σας στείλω χάπια άμβλωσης με το ταχυδρομείο»

Δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά της Meta, ρεπόρτερ του Associated Press «ανέβασε» στο Facebook το μήνυμα «Αν μου στείλετε τη διεύθυνσή σας, θα σας στείλω χάπια άμβλωσης με το ταχυδρομείο». Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, η ανάρτηση «κατέβηκε» από την πλατφόρμα, ενώ ο ίδιος έλαβε μία ειδοποίηση που ανέφερε ότι, η ανάρτησή του παραβιάζει την πολιτική του Facebook για «τα όπλα, τα ζώα και άλλα ελεγχόμενα αγαθά». Ανεβάζοντας ξανά την ίδια ανάρτηση, στην οποία αντικατέστησε τη λέξη «χάπια» με τη λέξη «όπλα», ο ρεπόρτερ διαπίστωσε ότι το μήνυμά του παρέμεινε online. Το ίδιο ακριβώς συνέβη και όταν πόσταρε το μήνυμα προσφέροντας στους χρήστες του διαδικτύου κάνναβη.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Meta, η πολιτική της εταιρείας απαγορεύει την πώληση συγκεκριμένων προϊόντων όπως τα όπλα, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Ο ίδιος, ωστόσο, απέφυγε να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο οι αναρτήσεις με προσφορά όπλων και κάνναβης δεν «κατέβηκαν».