ΗΠΑ: Συρρίκνωση-ρεκόρ 33% για την οικονομία -1,3 εκατ. ζήτησαν επίδομα - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
28
Νοέμβριος
Back

ΗΠΑ: Συρρίκνωση-ρεκόρ 33% για την οικονομία -1,3 εκατ. ζήτησαν επίδομα

Η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε θεαματικά κατά 33% σε ετήσια βάση το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, μακράν η χειρότερη συρρίκνωση στην ιστορία, όταν η πανδημία του κορωνοϊου έκλεισε επιχειρήσεις και πέταξε στο δρόμο δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων, ανεβάζοντας το ποσοστό της ανεργίας στο 14,7%, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εμπορίου για την πτώση του δεύτερου τριμήνου στο ΑΕΠ, στη συνολική παραγωγή αγαθών και στις υπηρεσίες, σηματοδοτούν τη χειρότερη τέτοιου είδους πτώση από το 1947! Η προηγούμενη χειρότερη πτώση σε τριμηνιαία βάση ήταν 10% και καταγράφηκε το 1958, κατά την προεδρία του Αϊζενχάουερ.

Η πτώση του τελευταίου τριμήνου ακολούθησε μια πτώση 5% του πρώτου τριμήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου η οικονομία μπήκε επισήμως σε ύφεση που προκλήθηκε από την πανδημία και τερματίστηκε μια περίοδος έντεκα χρόνων οικονομικής επέκτασης, η μεγαλύτερη στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η συρρίκνωση του περασμένου τριμήνου οφείλεται στη μεγάλη μείωση των καταναλωτικών δαπανών, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 70% της οικονομικής δραστηριότητας.  Οι καταναλωτικές δαπάνες κατέρρευσαν με ετήσιο ρυθμό 34% καθώς όλα τα ταξίδια, εκτός από παγωμένες και κλειστές παραγγελίες, ανάγκασαν πολλά εστιατόρια, μπαρ, χώρους ψυχαγωγίας και άλλα καταστήματα λιανικής να κλείσουν.

Οι επιχειρηματικές επενδύσεις και η στέγη κατοικίας παρουσίασαν επίσης έντονες μειώσεις το τελευταίο τρίμηνο. Οι κρατικές δαπάνες, μειωμένες από την απώλεια φορολογικών εσόδων που οδήγησαν σε απολύσεις, μειώθηκαν επίσης. 

Πάνω από 1,3 εκατομμύρια Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για να λάβουν τα επιδόματα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ένας ιστορικά υψηλός ρυθμός που δείχνει ότι πολλοί εργοδότες εξακολουθούν να απολύουν εργαζόμενους εν μέσω της αναζωπύρωσης της πανδημίας του κορωνοϊού

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!