ΗΠΑ: Στον πτωχευτικό νόμο εντάχθηκε το Σαν Μπερναρντίνο

Στις διατάξεις του πτωχευτικού νόμου που της παρέχει προστασία από τους πιστωτές της, εντάχθηκε με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστηρίου των ΗΠΑ, η αμερικανική πόλη της Καλιφόρνιας Σαν Μπερναρντίνο.

Η δικαστής Μέρεντιθ Τζούρι αποφάσισε ότι το Σαν Μπερναρντίνο ήταν επιλέξιμο για το κεφάλαιο 9, που προβλέπει προστασία σε περίπτωση χρεοκοπίας, παρά την αντίθεση από το συνταξιοδοτικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων της Καλιφόρνια (Calpers), το οποίο έχει ενεργητικό 260 δισεκ. δολάρια και είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της πόλης καθώς και το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο των ΗΠΑ.

Μία πόλη πρέπει να έχει χρεοκοπήσει και να προσφέρει αποδείξεις ότι έχει διαπραγματευτεί με καλή πίστη με τους πιστωτές της για να ενταχθεί στο κεφάλαιο 9 του πτωχευτικού νόμου.

Ο δικηγόρος του Calpers Μάικλ Γκίρινγκ χαρακτήρισε την απόφαση ως «επικίνδυνο προηγούμενο» που θα ενθαρρύνει άλλες πόλεις να «δημιουργούν μία κρίση, επειδή έχουν μεγάλο αριθμό πιστωτών».

Το Σαν Μπερναρντίνο, μία πόλη 210 χιλιάδων κατοίκων ανατολικά του Λος Άντζελες, υπέβαλε αίτηση για προστασία από τους πιστωτές της τον Αύγουστο του 2012, αναφέροντας ότι έχει έλλειμμα 46 εκατ. δολαρίων και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει χρήματα για να καλύπτει τις καθημερινές υποχρεώσεις της. Η πόλη πρέπει να διαπραγματευθεί με τους πιστωτές της και να εκπονήσει ένα τελικό σχέδιο, για το οποίο θα πρέπει να αποφανθεί η δικαστής.

Βασικό θέμα —που μπορεί να φθάσει έως το ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ— παραμένει το αν για τις πληρωμές για συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις, περιλαμβανομένων αυτών προς τους κατόχους ομολόγων ύψους 50 εκατ. δολαρίων, θα πρέπει να υπάρξει η ίδια μεταχείριση. Το Calpers υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να τύχει της ίδιας μεταχείρισης με τους άλλους πιστωτές και πρέπει να αποπληρωθεί πλήρως, επειδή η νομοθεσία της πολιτείας της Καλιφόρνια αναφέρει ότι το ταμείο πρέπει να αποπληρώνεται πάντοτε πλήρως, ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας. Οι ομολογιούχοι υποστηρίζουν ότι η ομοσπονδιακή πτωχευτική νομοθεσία υπερτερεί των πολιτειακών νόμων και ότι το Calpers πρέπει να αναγκασθεί να διεκδικήσει μαζί με τους άλλους πιστωτές τα ποσά που θα αποπληρωθούν.

Σε μία χωρίς προηγούμενο κίνηση, το Σαν Μπερναρντίνο σταμάτησε να καταβάλει τις διμηνιαίες εργοδοτικές εισφορές του ύψους 1,2 εκατ. δολαρίων στο ταμείο Calpers για ένα χρόνο μετά την κήρυξη χρεοκοπίας — η πρώτη αμερικανική πόλη που σταμάτησε τις πληρωμές στο ταμείο. Άρχισε τις πληρωμές στο ταμείο τον περασμένο μήνα, αλλά συνεχίζει να αθετεί πληρωμές σε άλλους πιστωτές, περιλαμβανομένων των ομολογιούχων.

Η περίπτωση παρακολουθείται στενά από άλλες αμερικανικές πόλεις —περιλαμβανομένου του Ντιτρόιτ—, οι προϋπολογισμοί των οποίων επιβαρύνονται με ταχύτατα αυξανόμενος κόστος για δαπάνες συνταξιοδότησης.

ΚΟΣΜΟΣ, ΥΠΑ, ΠΟΛΗ, ΠΤΩΧΕΥΣΗ, ΣΑΝ ΜΠΕΡΝΑΝΤΙΝΟ


Αφήστε μια απάντηση