ηπα-ρήξη-στις-σχέσεις-με-σ-αραβία-και-η-570033
ΚΟΣΜΟΣ | 06.10.2022 | 20:10

ΗΠΑ: Ρήξη στις σχέσεις με Σ.Αραβία και ΗΑΕ

Τρεις βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων εισήγαγαν νομοθεσία, σήμερα Πέμπτη, με την οποία απαιτείται η απομάκρυνση των κρίσιμων στρατιωτικών μέσων των ΗΠΑ που βρίσκονται στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η εισαγωγή του νόμου έρχεται μία ημέρα αφότου το Ριάντ και το Άμπου Ντάμπι υποστήριξαν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον Νοέμβριο. Η απόφαση είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ καθώς οι Δημοκρατικοί οδεύουν στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου με ελπίδες να διατηρήσουν τη θέση τους και στα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 5.000 στρατιώτες σταθμευμένοι στη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ και η νομοθεσία που προτείνεται από τους Sean Casten, Tom Malinowski και Susan Wild θα τους αποσύρει από τις χώρες παράλληλα με την αφαίρεση κρίσιμων συστημάτων αεράμυνας όπως τα αμυντικά πυραυλικά συστήματα Patriot και τα συστήματα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), σε 90 ημέρες μετά την έγκριση του νομοσχεδίου.

«Υποστηρίζουν ανοιχτά τη Μόσχα»

Τα συστήματα THAAD και Patriot θα μεταφερθούν «σε άλλη τοποθεσία στη Μέση Ανατολή, με προτεραιότητα την προστασία των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών», αναφέρει το νομοσχέδιο.

Ο Λευκός Οίκος επέκρινε έντονα την απόφαση του ΟΠΕΚ+ την Τετάρτη, λέγοντας ότι είναι μια «σαφή» ένδειξη ότι το μπλοκ «ευθυγραμμίζεται με τη Ρωσία» τη στιγμή που η Μόσχα συνεχίζει τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Οι αμερικανοί βουλευτές δήλωσαν ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «στηρίζονται εδώ και πολύ καιρό στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στον Κόλπο για την προστασία της ασφάλειας και των κοιτασμάτων πετρελαίου τους» και ότι μετά την υποστήριξή τους στη δράση του ΟΠΕΚ+, «δεν βλέπουμε κανένα λόγο για τον οποίο τα αμερικανικά στρατεύματα θα έπρεπε να συνεχίσουμε να παρέχουμε αυτήν την υπηρεσία σε χώρες που εργάζονται ενεργά εναντίον μας».

«Εάν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θέλουν να βοηθήσουν τον Πούτιν, θα πρέπει να αναζητήσουν την άμυνά τους», ανέφεραν οι Casten, Malinowski και Wild σε κοινή τους δήλωση. «Αυτή η απόφαση είναι ένα σημείο καμπής στη σχέση μας με τους εταίρους μας στον Κόλπο».