ηπα-πιλότοι-μεταφέρουν-εθελοντικά-γυ-1060060
ΚΟΣΜΟΣ | 02.11.2022 | 00:00

ΗΠΑ: Πιλότοι μεταφέρουν εθελοντικά γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση

Την έμπρακτη υποστήριξή τους στις γυναίκες εκφράζουν πιλότοι στις ΗΠΑ, αφού δηλώνουν πως θα παρέχουν δωρεάν μεταφορές σε πολιτείες που επιτρέπεται η άμβλωση, σε όσες το επιθυμούν.

Οι γυναίκες βρίσκονται σε απόγνωση σχετικά με τις ελευθερίες πάνω στο σώμα τους. Την απόφαση απαγόρευσης των αμβλώσεων δεν κατάφερε να την αλλάξει ούτε η ιστορία του 10χρονου κοριτσιού, το οποίο αναγκάστηκε να ταξιδέψει τρεις ώρες για να υποβληθεί στην επέμβαση, αφού έμεινε έγκυος έπειτα από βιασμό που υπέστη. Παρά τους αυστηρούς κανόνες που ισχύουν σε ορισμένες πολιτείες, σε άλλες οι αμβλώσεις επιτρέπονται.

Ωστόσο, τα ταξίδια σε αυτές δεν είναι πάντα εύκολα. Έτσι, πιλότοι προθυμοποιούνται να πληρώνουν ακόμα και από την τσέπη τους πτήσεις που θα μεταφέρουν γυναίκες, οι οποίες επιθυμούν να κάνουν άμβλωση σε πολιτείες που αυτή επιτρέπεται.

Ο Steven, ένας από τους εθελοντές πιλότους αναφέρει πως «Μέσα σε 15, 20 λεπτά από τη στιγμή που έφτασα και συνάντησα το άτομο, ήμασταν στο αεροπλάνο και έβαλα μπροστά τον κινητήρα, έτοιμος να φύγουμε. Ένιωσα το επιπλέον βάρος. Κάθε φορά που πετάω, ακόμη και μόνος μου, νιώθω ένα συναίσθημα αυξημένης εγρήγορσης. Αυτή η πτήση ήταν ένα λιγάκι πιο δύσκολη, επειδή επρόκειτο για κάποια που δεν γνώριζα και δεν με γνώριζε».

Η προσπάθεια για τη διασύνδεση εθελοντών πιλότων με ασθενείς γίνεται υπό την καθοδήγηση της Elevated Access, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με έδρα το Ιλινόις. Ιδρύθηκε τον Απρίλιο σε μία προσπάθεια ανταπόκρισης στον αυξανόμενο αριθμό γυναικών που αναγκάζονται να ξεκινήσουν ακριβά και χρονοβόρα ταξίδια στην προσπάθειά τους να κάνουν άμβλωση.

Από τον περασμένο Ιούνιο, οπότε και ανακοινώθηκε η απόφαση, η Elevated Access έχει «στρατολογήσει» τουλάχιστον 870 πιλότους, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για τη μεταφορά στις πολιτείες γυναικών που επιθυμούν να κάνουν άμβλωση ή σε ανθρώπους που χρειάζονται άλλες παροχές υγείας.

Το κόστος των πτήσεων καλύπτεται από τους εθελοντές πιλότους και τα ταξίδια είναι δωρεάν για τους επιβάτες. Οι πιλότοι πληρώνουν για τα καύσιμα και όσοι δεν έχουν δικό τους αεροσκάφος πληρώνουν για την ενοικίαση. Πρόσφατα έγινε και μία πτήση με ιδιαίτερο συμβολισμό.

Σημαντικό είναι να σημειωθεί ότι λόγω της ιδιαιτερότητας των περιστατικών, οι πιλότοι που εγγράφονται για να πετάξουν για την Elevated Access ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό και ο οργανισμός απαιτεί να έχουν τουλάχιστον 200 ώρες χρόνου στο πιλοτήριο, διπλάσιο δηλαδή από τον αριθμό που απαιτεί η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την απόκτηση πιστοποιητικού πιλότου εμπορικών πτήσεων.