ηπα-ο-τραμπ-υπεύθυνος-για-την-απόπειρ-860894
ΚΟΣΜΟΣ | 10.06.2022 | 16:16

ΗΠΑ: Ο Τραμπ υπεύθυνος για την «απόπειρα πραξικοπήματος»

Η ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων τοποθέτησε χθες Πέμπτη τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο επίκεντρο της εφόδου στο Καπιτώλιο, κάνοντας λόγο για «συνωμοσία» με σκοπό την παραμονή του στην εξουσία.

Ο Μπένι Τόμσον, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της επιτροπής, τόνισε πως η επίθεση στην έδρα του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου έγινε με την «ενθάρρυνση» του πρώην προέδρου.

Η επίθεση της 6ης Ιανουαρίου «ήταν η κορύφωση απόπειρας πραξικοπήματος», συνόψισε ο κ. Τόμσον, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορούμε να κρύψουμε όσα έγιναν κάτω από το χαλί» και «ο αμερικανικός λαός αξίζει να μάθει».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν στο επίκεντρο της συνωμοσίας», τόνισε ο μαύρος βουλευτής, ο οποίος επέμεινε πως «παρουσιάζομαι ενώπιόν σας απόψε όχι ως Δημοκρατικός, αλλά ως Αμερικανός που ορκίστηκε να υπερασπίζεται το Σύνταγμα», το οποίο «δεν προστατεύει μόνο τους Δημοκρατικούς, ούτε μόνο τους Ρεπουμπλικάνους, μας προστατεύει όλους».

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ «κάλεσε το πλήθος, διέγειρε το πλήθος και άναψε τη φωτιά αυτής της επίθεσης», τόνισε η Λιζ Τσέινι, το ένα από τα δύο μέλη της επιτροπής που ανήκουν στους Ρεπουμπλικανούς.

Ο βασικός ενδιαφερόμενος, ο Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες πριν από την ακρόαση, έπλεξε το εγκώμιο των οπαδών του που ενεπλάκησαν στα επεισόδια εκείνης της ημέρας: επρόκειτο, κατ’ αυτόν, για «ένα από τα σπουδαιότερα κινήματα στην ιστορία για να ανακτήσει η Αμερική το μεγαλείο της».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)