ηπα-μπάιντεν-και-σι-θα-συνομιλήσουν-μέ-889077
ΚΟΣΜΟΣ | 27.06.2022 | 18:00

ΗΠΑ: Μπάιντεν και Σι θα συνομιλήσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ «θα έχουν την ευκαιρία να έχουν μια ανταλλαγή απόψεων μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία.

Δεν διευκρίνισε τη μορφή ή την ημερομηνία της συνομιλίας

Χωρίς να διευκρινίζει τη μορφή ή την ημερομηνία αυτής της μελλοντικής συνομιλίας, ο Σάλιβαν διαβεβαίωσε ότι τόσο σε επίπεδο της G7 καθώς και σε αυτό του ΝΑΤΟ υπήρχε «πάντα περισσότερη σύγκλιση σχετικά με τις προκλήσεις» που συνδέονται με τις κινεζικές φιλοδοξίες.

Εντούτοις, ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφάλειας τόνισε ότι «ο ανταγωνισμός δεν σημαίνει αντιπαράθεση», σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων είναι ιδιαίτερα τεταμένες, είτε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε για την Ταϊβάν είτε για οικονομικά θέματα.

Όπως ανέφερε τα κράτη της Δύσης δεν επιδιώκουν την αντιπαράθεση με την Κίνα ή να χωρίσουν τον κόσμο σε αντίπαλα μπλοκ, αλλά επιθυμούν να διασφαλίσουν ότι η Κίνα και άλλες χώρες τηρούν ένα σύνολο «οδικών κανόνων» που είναι δίκαιοι, κατανοητοί και συμφωνημένοι από όλους.