ΗΠΑ: Καταφύγια «καθαρού αέρα» ανοίγει ο δήμος στο Σιάτλ

Καταφύγια «καθαρού αέρα» ετοίμασε ο δήμος του Σιάτλ καθώς η πόλη απειλείται με άλλο ένα καλοκαίρι, το τρίτο στη σειρά, με πολύ υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η κύρια αιτία, που η ρύπανση «χτυπάει κόκκινο», είναι οι τεράστιες δασικές πυρκαγιές, τόσο στην Πολιτεία της Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται το Σιάτλ, όσο και στις γύρω πολιτείες. Τα τελευταία καλοκαίρια, ήταν τα χειρότερα στην ιστορία, όσον αφορά τις δασικές πυρκαγιές, για την Καλιφόρνια, την Βρετανική Κολομβία στον Καναδά, που είναι πολύ κοντά στο Σιάτλ, στο Ορεγκον και στην ίδια την Ουάσινγκτον.

Για πολλές ημέρες, τα καλοκαίρια του 2017 και του 2018, ο αέρας ήταν απόλυτα ανθυγιεινός για όλες τις ηλικίες, σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, καθώς ένα παχύ στρώμα από καπνούς και στάχτες κάλυπταν την πόλη, ταξιδεύοντας με τους ανέμους. Για αυτό και οι Αρχές της πόλης αποφάσισαν να αναλάβουν δράση για να προσφέρουν χώρους προστασίας στους πολίτες τους σε ημέρες που τα επίπεδα ρύπανσης είναι επικίνδυνα. Ετοίμασε πέντε δημόσια κτίρια με ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα και συστήματα εντοπισμού ρύπανσης, στα οποία θα μπορούν να καταφεύγουν οι πολίτες. Ενα από αυτά, το μεγαλύτερο, προορίζεται για τους πολλούς άστεγους της πόλης, που δεν έχουν να πάνε κάπου αλλού. «Ελπίζαμε ότι τα τελευταία καλοκαίρια ήταν τυχαία, όμως φαίνεται ότι τελικά θα είναι αυτό που θα βιώνουμε κάθε χρόνο από δω και πέρα», είπε η δήμαρχος του Σιάτλ, Τζένη Ντούρκαν, καθώς οι δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ αναμένουν άλλη μία σεζόν με πολλές και μεγάλες δασικές πυρκαγιές.

Πάντως, η περιοχή του Σιάτλ έχει πολλές προκλήσεις να αντιμετωπίσει λόγω της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με τα μοντέλα του αμερικανικού ερευνητικού προγράμματος για την κλιματική αλλαγή, οι βορειοδυτικές ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερθερμαίνονται, όποιο σενάριο και αν δοκίμασαν στις προσομειώσεις, κάτι που θα επηρεάσει την πανίδα, τη χλωρίδα, τα χιονοδρομικά κέντρα, την ποιότητα του αέρα, τα σπαρτά, και τις επιδημίες ασθενειών. «Βγείτε εκεί έξω και απολαύστε τη φύση, όσο είναι ακόμα ασφαλές», λέει χαρακτηριστικά στους Times, ο Κρεγκ Κενγουόρθι, διευθυντής οργάνωσης για την προστασία της δημόσιας υγείας, που εδρεύει στο Σιάτλ.

ΚΟΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΣ, ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ, ΣΙΑΤΛ, ΗΠΑ, ΚΑΘΑΡΟΥ ΑΕΡΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!