ΗΠΑ: Επίθεση TIMES στη Α. Μέρκελ

Επίθεση εναντίον της πολιτικής Μέρκελ εξαπολύει σε δημοσίευμα της η  εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς». Την κατηγορεί ότι επιμένει στην πολιτική των μέτρων λιτότητας την οποία πρέπει να εγκαταλείψει.  Της ζητά να συμβάλει στην αύξηση της ζήτησης, επιτρέποντας σε ασθενέστερες χώρες να εκδώσουν ομόλογα με την στήριξη της ευρωζώνης.

Σε κύριο άρθρο της, η εφημερίδα της Νέας Υόρκης αναφέρει ότι για περισσότερα από δύο χρόνια, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ασκούν πιέσεις για ένα συνδυασμό δημοσιονομικής λιτότητας και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, υποσχόμενοι ότι τα εν λόγω μέτρα θα λειτουργήσουν ως τονωτική ένωση για την αντιμετώπιση των χρηματοπιστωτικών τους δυσχερειών, ωστόσο όλα τα τεκμήρια καταδεικνύουν ότι το πικρό αυτό φάρμακο σκοτώνει τον ασθενή.

Επίσης, η εφημερίδα διατυπώνει την άποψη ότι ο αληθινός κίνδυνος για την Ευρώπη είναι ότι τα κινήματα αυτού του είδους θα αυξηθούν και τόσο οι ψηφοφόροι όσο και οι ηγέτες σε χώρες με δοκιμαζόμενες οικονομίες θα βλέπουν όλο και λιγότερη αξία στην παραμονή εντός ευρωζώνης. Με τη σειρά της, όπως υπογραμμίζεται, η έξοδος χωρών από το ευρώ θα προκαλέσει διάχυτο πανικό σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και απώλειες δεκάδων δισεκατ. ευρώ σε κυβερνήσεις, τράπεζες και επενδυτές στη Γερμανία και άλλες πλούσιες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ μεγάλος θα ήταν ο αντίκτυπος στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αυτό που θα βοηθούσε θα ήταν ηγέτες όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ να πάψει να εμμένει σε μέτρα λιτότητας και αντ’ αυτού να συνέβαλε στην αύξηση της ζήτησης, επιτρέποντας π.χ. ασθενέστερες χώρες να εκδώσουν ομόλογα με την στήριξη της ευρωζώνης.

 

ΚΟΣΜΟΣ, ΥΠΑ, TIMES, ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΕΡΚΕΛ


Αφήστε μια απάντηση