ηπα-δημοσκόπηση-οι-αμερικανοί-απομα-738139
ΚΟΣΜΟΣ | 28.03.2023 | 09:38

ΗΠΑ – Δημοσκόπηση: Οι Αμερικανοί απομακρύνονται από το “Πατρίς – Θρησκεία – Οικογένεια”

Ο πατριωτισμός, η θρησκευτική πίστη, η απόκτηση παιδιών και άλλες προτεραιότητες που βοήθησαν στον καθορισμό του εθνικού χαρακτήρα για γενιές υποχωρούν σε σημασία για τους Αμερικανούς, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της «Wall Street Journal-NORC».

Η έρευνα, που διεξήχθη με το NORC στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, έναν μη κομματικό ερευνητικό οργανισμό, βρίσκει επίσης τη χώρα έντονα διχασμένη από πολιτικά κόμματα σχετικά με κοινωνικές τάσεις, όπως η ώθηση για φυλετική ποικιλομορφία στις επιχειρήσεις και η χρήση αντωνυμιών ουδέτερων ως προς το φύλο.

Περίπου το 38% των ερωτηθέντων είπε ότι ο πατριωτισμός ήταν πολύ σημαντικός γι’ αυτούς και το 39% είπε ότι η θρησκεία είναι πολύ σημαντική. Αυτό μειώθηκε απότομα από όταν η εφημερίδα «WSJ» έθεσε για πρώτη φορά την ερώτηση το 1998, τότε που το 70% έκρινε ότι ο πατριωτισμός είναι πολύ σημαντικός και το 62% η θρησκεία.

Το ποσοστό των Αμερικανών που λένε ότι η απόκτηση παιδιών, η συμμετοχή στην κοινότητά τους και η σκληρή δουλειά είναι πολύ σημαντικές αξίες έχει επίσης μειωθεί. Η ανοχή για τους άλλους, που θεωρήθηκε πολύ σημαντική από το 80% των Αμερικανών μόλις πριν από τέσσερα χρόνια, έχει πέσει στο 58% από τότε.

Ο Μπιλ Μακίνταρφ (Bill McInturff), ένας δημοσκόπος που εργάστηκε σε μια προηγούμενη έρευνα της «WSJ» που μέτρησε αυτές τις στάσεις μαζί με το «NBC News», είπε ότι «αυτές οι διαφορές είναι τόσο δραματικές, που ζωγραφίζει ένα νέο και εκπληκτικό πορτρέτο μιας μεταβαλλόμενης Αμερικής». Υπέθεσε ότι «ίσως ο απολογισμός του πολιτικού μας διχασμού, του Covid και της χαμηλότερης οικονομικής εμπιστοσύνης εδώ και δεκαετίες έχει εκπληκτική επίδραση στις βασικές μας αξίες».

Μια σειρά από γεγονότα ταρακούνησαν και κατά κάποιο τρόπο διέλυσαν το Εθνος από τότε που η «WSJ» ρώτησε για πρώτη φορά για ενοποιητικές αξίες, μεταξύ των οποίων η 11η Σεπτεμβρίου 2001, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, η οικονομική κρίση του 2008 και η επακόλουθη οικονομική ύφεση και η άνοδος του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η μόνη προτεραιότητα που είδε η εφημερίδα να αυξάνεται σε σημασία το τελευταίο τέταρτο του αιώνα είναι τα χρήματα, τα οποία αναφέρθηκαν ως πολύ σημαντικά από το 43% στη νέα έρευνα, από 31% το 1998.

Εκτός από τα χρήματα, όλες οι ηλικιακές ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, έδιναν πολύ λιγότερη σημασία σε αυτές τις προτεραιότητες και αξίες από ό,τι όταν οι δημοσκόποι ρώτησαν γι’ αυτές το 1998 και το 2019. Αλλά οι νεότεροι Αμερικανοί ειδικότερα δίνουν μικρή σημασία σε αυτές τις αξίες, πολλές από τις οποίες ήταν κεντρικές για τις ζωές των γονιών τους.

Περίπου το 23% των ενηλίκων κάτω των 30 ετών δήλωσε στη νέα έρευνα ότι ο πατριωτισμός ήταν πολύ σημαντικός γι’ αυτούς προσωπικά, σε σύγκριση με το 59% των ηλικιωμένων ηλικίας 65 ετών και άνω. Περίπου το 31% των νεότερων ερωτηθέντων είπε ότι η θρησκεία ήταν πολύ σημαντική για αυτούς, σε σύγκριση με το 55% μεταξύ των ηλικιωμένων. Μόνο το 23% των ενηλίκων κάτω των 30 ετών είπε ότι η απόκτηση παιδιών ήταν πολύ σημαντική.

Περίπου το 21% στην έρευνα δήλωσε ότι η Αμερική βρίσκεται πάνω από όλες τις άλλες χώρες στον Κόσμο, μια άποψη που ορισμένοι αποκαλούν αμερικανική εξαιρετικότητα. Οι μισοί είπαν ότι η Αμερική είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες, μαζί με κάποιες άλλες. Το ποσοστό που είπε ότι άλλες χώρες είναι καλύτερες από τις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 27%, από 19% όταν τέθηκε η ίδια ερώτηση το 2016.

Ερωτηθείσα ποιες αξίες ενώνουν το Εθνος, η καθηγήτρια Μαθηματικών, Ελάνα Ρέιζερ (Elana Reiser), 43 ετών, από το Μπρούκχεϊβεν, N.Y., είπε ότι οι μεγαλύτερες διακοπές και οι μητρικές άδειες σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες σημαίνουν ότι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής. «Στην Αμερική, βασικά πρέπει να δουλεύεις όλη σου τη ζωή και δεν έχεις διαλείμματα», είπε.

Με τον Κέβιν Γουίλιαμς (Kevin Williams), έναν ελαιοχρωματιστή κατοικιών στο Μπεντ του Ορεγκον, πολλές από αυτές τις αξίες συνδέονται. Ο κ. Γουίλιαμς, 33 ετών, είπε ότι πιστεύει πως ο πατριωτισμός μειώνεται ως αστική αξία σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο ατομικισμό, το αίσθημα δικαιώματος μεταξύ πολλών ανθρώπων και τη μείωση της συμμετοχής στην κοινότητα, πιθανώς λόγω των ανθρώπων που εστιάζουν στο δικό τους φυλετικό ή πολιτιστικό υπόβαθρο και όχι ό,τι κοινό έχουν οι Αμερικανοί.