ηπα-ανάβουν-το-πράσινο-φως-για-την-πώ-702249
ΚΟΣΜΟΣ | 29.06.2022 | 21:30

ΗΠΑ: Ανάβουν το «πράσινο φως» για την πώληση 40 F-16 στην Τουρκία

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξέφρασε δημόσια υποστήριξη για την αγορά από την Τουρκία αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16, αφού η Άγκυρα απέσυρε τις αντιρρήσεις της στις προσπάθειες της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Σελέστ Ουαλάντερ, αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας για θέματα διεθνούς ασφάλειας, είπε ότι οι ΗΠΑ «υποστηρίζουν πλήρως» τα σχέδια της Τουρκίας να εκσυγχρονίσει τον στόλο της F-16 σε σχόλια που αντιπροσωπεύουν την ισχυρότερη δημόσια υποστήριξη της Ουάσιγκτον για το αίτημα από τότε που υποβλήθηκε από την Άγκυρα τον περασμένο Οκτώβριο. Με τις σχέσεις μεταξύ των δύο ταραγμένων χωρών, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «τακτικές στασιμότητας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόσφεραν στην Τουρκία τίποτα για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη της Άγκυρας στις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθεί στη δυτική αμυντική συμμαχία, αλλά είπαν ότι η δημόσια έγκριση φαίνεται να βοηθάει την ατμόσφαιρα.

Ωστόσο, οποιαδήποτε πώληση F-16 θα πρέπει να εγκριθεί από το Κογκρέσο σε μια εποχή που υπάρχει βαθιά απογοήτευση στο Καπιτώλιο με την ολοένα και πιο αυταρχική ηγεσία του Ερντογάν.

Η Ουαλάντερ είπε ότι μια πώληση «θα πρέπει να διεξαχθεί μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων». Πρόσθεσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της από την Τουρκία γιατί αυτό συνεισφέρει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια».

Τον Φεβρουάριο, πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, περισσότεροι από 50 Αμερικανοί νομοθέτες με επικεφαλής τον Δημοκρατικό του Κογκρέσου από το Νιου Τζέρσεϊ, Φρανκ Παλόνε, έστειλαν επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και στον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν, καλώντας τους να απορρίψουν το αίτημα της Τουρκίας επειδή η Τουρκία είχε αγνόησε το δεσμευτικό αίτημα προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και επειδή η κυβέρνηση του Ερντογάν συνεχίζει να διαπράττει «τεράστιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έπαιξε ρόλο στην έντονη διπλωματία εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη την Τρίτη, όπου η Τουρκία απέσυρε τις αντιρρήσεις της να επιτρέψει στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν εν όψει της συνάντησης του Τούρκου προέδρου με τους ηγέτες της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Σε εκείνη τη συνάντηση, τα τρία έθνη συνήψαν μια συμφωνία που επιδίωκε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Άγκυρας σχετικά με τη δέσμευσή της για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο Μπάιντεν συμφώνησε επίσης να συνομιλήσει στο περιθώριο της συγκέντρωσης με τον Τούρκο ομόλογό του, ο οποίος εδώ και καιρό επιδιώκει μια κατ’ ιδίαν συνάντηση.

Οι δεσμοί μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας ήταν τεταμένες τα τελευταία χρόνια, με μια σειρά από διαφωνίες σε ζητήματα από την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τις Κούρδους πολιτοφυλακές στη Συρία και τους δεσμούς της Άγκυρας με τη Μόσχα.

Οι ΗΠΑ αφαίρεσαν την Τουρκία από το προηγμένο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 και επέβαλαν κυρώσεις στην αμυντική βιομηχανία της, αφού ο Ερντογάν αγόρασε ένα ρωσικής κατασκευής αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400, το οποίο Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι αποτελούσε απειλή για το αεροσκάφος επόμενης γενιάς.

Αντιμετωπίζοντας μια κρίση στην αεροπορία της, η Τουρκία ζήτησε από τις ΗΠΑ να χορηγήσουν έγκριση για αίτημα αγοράς 40 νέων Lockheed Martin F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για την αναβάθμιση περίπου 80 από τα υπάρχοντα αεροσκάφη της. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν την Τετάρτη ότι και τα δύο ζητήματα θα ήταν δύσκολο να περάσουν από το Κογκρέσο, αλλά το αίτημα του κιτ εκσυγχρονισμού είναι πιο μακρινό.

Αναλυτές και διπλωμάτες λένε ότι ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε μια νέα ώθηση στις δυτικές πρωτεύουσες να βελτιώσουν τους προβληματικούς δεσμούς τους με την Τουρκία, ένα μέλος του ΝΑΤΟ που κατέχει στρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα. Η Άγκυρα έχει προμηθεύσει το Κίεβο με οπλισμένα drones και έχει επίσης περιορίσει την πρόσβαση του ρωσικού στρατού στον εναέριο χώρο και τις πλωτές οδούς που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα.

«Ένα από τα αποτελέσματα όχι μόνο αυτής της Συνόδου Κορυφής αλλά ολόκληρης της κρίσης είναι ότι αναγκάζει τις ΗΠΑ να κοιτάξουν στρατηγικά την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, η οποία θα περιλαμβάνει την αποκατάσταση της σχέσης με την Τουρκία», δήλωσε ο Μπεν Χότζες, ο πρώην διοικητής των ΗΠΑ. στρατός στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε: «Η παροχή ή όχι αεροσκαφών είναι πιο λογικό όταν υπάρχει μια σταθερή, ολοκληρωμένη στρατηγική για την περιοχή».