ηπα-αλλάζουν-στάση-για-τα-f-16-στην-ουκραν-1117254
ΚΟΣΜΟΣ | 19.05.2023 | 19:12

ΗΠΑ: Αλλάζουν στάση για τα F-16 στην Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποστηρίξουν μια κοινή προσπάθεια των συμμάχων τους για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Την σχετική δήλωση έκανε – όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN – ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ενώπιον των ηγετών της «Ομάδας των επτά» (G7), στη σύνοδο κορυφής που διεξάγεται στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τώρα η κυβέρνηση Μπάιντεν αρνείται σθεναρά την απευθείας αποστολή μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Ουκρανία.

Ωστόσο ήδη Βρετανία και Ολλανδία τάχθηκαν υπέρ της αποστολής αυτού του τύπου των μαχητικών στο Κίεβο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλες χώρες δεν απορρίπτουν το ενδεχόμενο ένταξης στην «συμμαχία των F-16» που θέλουν να συγκροτήσουν – σύμφωνα με δήλωση των κυρίων Σούνακ και Ρούτε – οι δύο πρωθυπουργοί.

Για να προμηθεύσουν όμως τα μαχητικά στην Ουκρανία, οι δυτικοί σύμμαχοι θα πρέπει να πάρουν την έγκριση της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επίσης μετέδωσε το CNN, οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν ήδη διαμηνύσει στους Ευρωπαίους συμμάχους τους πως δεν θα αντιταχθούν στην αποστολή των F-16.