ηπα-αίγυπτος-συνάντηση-μπάιντεν-με-1092065
ΚΟΣΜΟΣ | 11.11.2022 | 18:09

ΗΠΑ – Αίγυπτος: Συνάντηση Μπάιντεν με Σίσι στο περιθώριο της COP27

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έπλεξε σήμερα το εγκώμιο της Αιγύπτου επειδή εξέφρασε σθεναρά τη γνώμη της για τον πόλεμο στην Ουκρανία και είπε πως το Κάιρο είναι ένας κρίσιμος μεσολαβητής στη Γάζα.

Ο Μπάιντεν έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP27) που διεξάγεται στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ.

«Απέναντι στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Αίγυπτος εξέφρασε σθεναρά τη γνώμη της στα Ηνωμένα Έθνη και αυτό επίσης χαίρει πολύ μεγάλης εκτίμησης», είπε.

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είπε στον Αμερικανό ομόλογό του πως η Αίγυπτος έχει ξεκινήσει μια εθνική στρατηγική για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θέλει να συνεχίσει την ανάπτυξη υπό αυτό το πρίσμα.

Η Αίγυπτος έχει επίσης ξεκινήσει μια πρωτοβουλία για εθνικό διάλογο και έχει συστήσει μια προεδρική επιτροπή που θα εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης αμνηστίας σε κρατουμένους, είπε ο Σίσι, μιλώντας κατά τη διμερή συνάντηση με τον Μπάιντεν στο περιθώριο της COP27.