Ηνωμένο Βασίλειο: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε σκύλο - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
26
Νοέμβριος
Back

Ηνωμένο Βασίλειο: Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού σε σκύλο

Επιβεβαιώθηκε χθες, Τετάρτη το πρώτο κρούσμα κορονοϊού σε κατοικίδιο του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η μόλυνση εντοπίστηκε μετά τη διενέργεια τεστ σε εργαστήριο στο Weybridge του Surrey, στις 3 Νοεμβρίου.

Ο σκύλος προσβλήθηκε με Covid από τον ιδιοκτήτη του, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός λίγες μέρες νωρίτερα, και τώρα αναρρώνει στο σπίτι του.

Η μόλυνση έγινε αντιληπτή, ενώ ο σκύλος λάμβανε φροντίδα από τους κτηνιάτρους για μια άσχετη πάθηση.

ΗΗ Διευθύντρια Κτηνιατρικής Christine Middlemiss είπε: «Οι δοκιμές που διεξήχθησαν από την Υπηρεσία Υγείας Ζώων και Φυτών επιβεβαίωσαν ότι ο ιός που ευθύνεται για την Covid-19 ανιχνεύθηκε σε σκύλο συντροφιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο μολυσμένος σκύλος υποβαλλόταν σε θεραπεία για άλλη άσχετη πάθηση και τώρα αναρρώνει. Είναι πολύ σπάνιο να μολυνθούν σκύλοι και συνήθως παρουσιάζουν μόνο ήπια κλινικά σημεία και αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες. Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι τα κατοικίδια μεταδίδουν απευθείας τον ιό στον άνθρωπο. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αυτήν την κατάσταση και θα ενημερώσουμε τις οδηγίες μας προς τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων σε περίπτωση που αλλάξει η κατάσταση».

Έρευνα από την Ολλανδία, έδειξε ότι ο ιός μπορεί πολύ εύκολα να μεταδοθεί από τους μολυσμένους ιδιοκτήτες στις γάτες και τους σκύλους τους.

Η Dr Katherine Russell, Σύμβουλος Ιατρικής Επιδημιολογίας στο UKHSA είπε: «Η COVID-19 μεταδίδεται κυρίως από άτομο σε άτομο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από ανθρώπους σε ζώα. Σύμφωνα με τις γενικές οδηγίες για τη δημόσια υγεία, θα πρέπει να πλένετε τακτικά τα χέρια σας, μεταξύ άλλων πριν και μετά την επαφή με ζώα».

Το κρούσμα έχει αναφερθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων σύμφωνα με τις διεθνείς δεσμεύσεις. Υπήρξε ένας πολύ μικρός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κατοικίδια σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!