ινδία-βραζιλία-γιατί-τηρούν-ουδέτερ-996541
ΚΟΣΜΟΣ | 01.03.2022 | 16:09

Ινδία – Βραζιλία: Γιατί τηρούν ουδέτερη στάση στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας

Ουδέτερη στάση στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση που μαίνεται στην Ουκρανία, επιχειρούν να κρατήσουν η Ινδία και η Βραζιλία, καθώς, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχονται από τις ΗΠΑ να πάρουν θέση, συμμετέχοντας στις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας, οι αστικές τάξεις των δύο χωρών προτάσσουν τα ισχυρά οικονομικά, αλλά και στρατιωτικά συμφέροντα που τις «δένουν» με τη Ρωσία.

Χαρακτηριστική είναι η στάση της Ινδίας στον ΟΗΕ, όπου ο Ινδός εκπρόσωπος απέφυγε να επικρίνει τη Ρωσία, λέγοντας απλώς ότι «λυπάται» που οι εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία και στον διάλογο δεν εισακούστηκαν. Μάλιστα, δεν ονομάτισε καν τη Μόσχα, μιλώντας γενικώς για τη σημασία του «Χάρτη του ΟΗΕ, του Διεθνούς Δικαίου και του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών», προσθέτοντας ότι «όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές για να βρουν έναν εποικοδομητικό δρόμο προς τα εμπρός».

Αναλυτές, που μίλησαν στο BBC, απέδωσαν τη στάση της Ινδίας στο γεγονός ότι η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων του ινδικού στρατού, σε ποσοστό 49%, αν ενώ παλαιότερα ήταν στο 70%, ωστόσο μειώθηκε λόγω της απόφασης της Ινδίας να διαφοροποιήσει το χαρτοφυλάκιό της και να ενισχύσει την εγχώρια αμυντική παραγωγή.

Επίσης, η Ρωσία προμηθεύει στην Ινδία το αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα S-400, που της δίνει σημαντική δυνατότητα στρατηγικής αποτροπής έναντι της Κίνας και του Πακιστάν, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προχώρησε στην παραγγελία παρά τις απειλές για κυρώσεις των ΗΠΑ.

Επίσης, η Μόσχα στηρίζει την Ινδία στη διένεξη με το Πακιστάν για το Κασμίρ, στάση που θα μπορούσε να αλλάξει, αν το Νέο Δελχί στήριζε τις κυρώσεις.

Βραζιλία: «Κριτήριο» τα ρωσικά λιπάσματα

Ανάλογη στάση τηρεί και η Βραζιλία. Ο πρόεδρος της χώρας Ζαΐρ Μπολσονάρου αρνήθηκε την Κυριακή να καταδικάσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και διεμήνυσε ότι η Βραζιλία θα παραμείνει ουδέτερη. Μάλιστα, ο Μπολσονάρου «σνόμπαρε» τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να μην επισκεφθεί τον Πούτιν στη Μόσχα λίγες μέρες πριν την εισβολή και εξόργισε τους Δυτικούς λέγοντας ότι ήταν σε «αλληλεγγύη με τη Ρωσία». Στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, ο Μπολσονάρου είπε ότι η Βραζιλία θα παραμείνει ουδέτερη στη σύγκρουση, σημειώνοντας ότι η Ρωσία και η Ουκρανία είναι «πρακτικά αδελφά έθνη».

Πρόσθεσε ότι είναι ενάντια σε οποιεσδήποτε κυρώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις για τη Βραζιλία, επικαλούμενος τα ρωσικά λιπάσματα που είναι ζωτικής σημασίας για τον γιγαντιαίο αγροτικό τομέα της χώρας.

Μάλιστα, έκανε και προσωπική επίθεση στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι οι Ουκρανοί «έχουν εναποθέσει την ελπίδα του έθνους τους στα χέρια ενός κωμικού»…

(Με πληροφορίες από BBC, «Reuters»)