ινδία-μύκητας-επιτίθεται-σε-ασθενείς-co-902664
ΚΟΣΜΟΣ | 10.05.2021 | 10:48

Ινδία: Μύκητας επιτίθεται σε ασθενείς Covid και προκαλεί ακρωτηριασμούς

Μια πολύ σπάνια μόλυνση η οποία προκαλείται από έκθεση σε ένα μύκητα που συναντάται συχνά στο χώμα, τα φυτά, την κοπριά και σε σαπισμένα φρούτα και λαχανικά, κάνει την εμφάνισή της στην Ινδία. Πρόκειται για την βλεννομυκητίαση, που λέγεται και “μαύρη μούχλα”, η οποία εμφανίζεται σε ασθενείς που αναρρώνουν από κορονοϊό ή νόσησαν στο παρελθόν κάποια στιγμή.

«Βρίσκεται παντού και συναντάται κυρίως στο χώμα και στον αέρα ακόμη και στη μύτη και τη βλέννα υγιών ανθρώπων», αναφέρει ο Δρ. Νάιρ.

Επηρεάζει τις ρινικές κοιλότητες, τον εγκέφαλο και τους πνεύμονες και μπορεί να είναι και θανατηφόρος σε διαβητικούς ή σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα όπως ασθενίς με καρκίνο ή άτομα με HIV/AIDS.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι η εν λόγω μόλυνση, η οποία έχει δείκτη θνητότητας 50%, μπορεί να προκαλείται από τη χρήση στεροειδών, που είναι μια σωτήρια θεραπεία για βαριά νοσούντες με Covid-19.

Τα στεροειδή περιορίζουν τη φλεγμονή στους πνεύμονες σε ασθενείς με Covid και φαίνεται μάλιστα πως βοηθούν στο να εμποδίζουν πιθανές βλάβες στον οργανισμό που μπορούν να προκύψουν όταν το ανοσοποιητικό δίνει έντονη μάχη για να καταπολεμήσει τον ιό.

Ωστόσο, μειώνουν και τα επίπεδα ανοσίας του οργανισμού και αυξάνουν το ζάχαρο τόσο σε διαβητικούς όσο και σε μη διαβητικούς ασθενείς Covid.

Ο διαβήτης περιορίζει τις άμυνες του οργανισμού, στη συνέχεια η Covid επιδεινώνει την κατάσταση και μετά τα στεροειδή κατά της Covid λειτουργούν σαν να ρίχνεις λάδι στη φωτιά», εξηγεί ο Δρ. Νάιρ.

Ο ίδιος εργάζεται σε τρία νοσοκομεία στη Μουμπάι, η οποία είναι μια από τις πόλεις της Ινδίας που έχουν δεχθεί το χειρότερο πλήγμα από το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού.

Όπως αναφέρει, τον Απρίλιο είδε περίπου 40 ασθενείς που υπέφεραν από αυτή τη μυκητίαση. Πολλοί από αυτούς ήταν διαβητικοί που είχαν αναρρώσει από Covid-19 χωρίς να νοσηλευτούν. Έντεκα από αυτούς χρειάστηκε να υποβληθούν σε επέμβαση για να τους αφαιρεθεί το ένα μάτι.

Μεταξύ Δεκεμβρίου και Φεβρουαρίου, μόνο έξι από τους συναδέλφους του σε πέντε πόλεις, τη Μουμπάι, τη Μπανγκαλόρε, το Χιντεραμπάντ, το Δελχί και την Πούνε, ανέφεραν 58 περιπτώσεις τις συγκεκριμένης μόλυνσης.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς προσβλήθηκαν περίπου 12 με 15 ημέρες μετά την ανάρρωση από Covid.

Οι ασθενείς που πάσχουν από βλεννομυκητίαση έχουν συνήθως συμπτώματα βουλωμένης και αιμορραγικής μύτης, πρήξιμο και πόνο στα μάτια, θολή όραση και, τέλος, απώλεια της. Μπορεί, επίσης, να εμφανιστούν μαύρες κηλίδες γύρω από τη μύτη.

Οι γιατροί λένε ότι οι περισσότεροι από τους ασθενείς τους φτάνουν αργά, όταν έχουν ήδη χάσει την όραση και οι γιατροί πρέπει να αφαιρέσουν χειρουργικά το μάτι για να σταματήσουν τη μόλυνση πριν πάει στον εγκέφαλο.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λένε οι γιατροί στην Ινδία, οι ασθενείς έχουν χάσει την όρασή τους και στα δύο μάτια. Και σε σπάνιες περιπτώσεις, οι γιατροί πρέπει να αφαιρέσουν χειρουργικά το οστό της γνάθου για να εμποδίσουν την εξάπλωση της νόσου.