Categories: Κόσμος

Ημερίδα για τη γαστρονομία στη Μάνη

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τη Μάνη, τη Γαστρονομία και την Προσέλκυση Τουριστών διοργανώθηκε απο το Δήμο Δυτικής Μάνης,  στο Πολιτιστικό Κέντρο της Στούπας. Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν η κα Νίκη Μηταρέα, ο κ. Παράσχος Αξιώτης και ο κ. Στάθης Αναστασόπουλος.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, κ. Δημήτριος Γιαννημάρας έκανε μια σύντομη αναφορά στις δράσεις της Δημοτικής Αρχής που αφορούν στην προβολή της περιοχής: Την έκδοση Λευκώματος, τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες, την πραγματοποίηση ταξιδιού στην Αυστραλία με σκοπό την εξωστρέφεια του Δήμου, τη διοργάνωση Fam Trip τουριστικών πρακτόρων απο διάφορες γωνιές της Ελλάδος, οι οποίοι θαύμασαν τις ομορφιές της περιοχής και γνώρισαν τους επιχειρηματίες της (μάλιστα, όπως ανέφερε, στις 8 Ιουνίου αναμένεται το πρώτο group τουριστών στη Μάνη, εκδρομή η οποία διοργανώνεται απο έναν απο τους τουριστικούς πράκτορες που συμμετείχαν στο Fam Trip του Απριλίου), καθώς και την εκδήλωση για τη Γαστρονομία, της οποίας το δεύτερο σκέλος θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, με την παρουσίαση ενός μανιάτικου τραπεζιού και την προβολή των τοπικών, παραδοσιακών μανιάτικων προϊόντων.

Η ομιλία της κυρίας Νίκης Μηταρέα, Δημοσιογράφου – Συγγραφέα, εστίασε στον τρόπο με τον οποίο, μέσα απο τον οινο-γαστροτουρισμό, μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες. Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του γαστρονομικού τουρίστα, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προορισμών που θέλουν να αναπτύξουν τον γαστρονομικό τουρισμό, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά της στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία, το 88% των παραγόντων του τουρισμού παγκοσμίως, πιστεύει ότι η γαστρονομία αποτελεί στρατηγικό στοιχείο για την ανάδειξη της περιοχής τους.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο κ. Παράσχος Αξιώτης – Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος και Executive Chef του Porto Carras Grand Resort, ο οποίος αναφέρθηκε στις ελιές, το λάδι και τα σύκα που προμηθεύεται απο τη Μεσσηνία, και τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά της κουζίνας του ξενοδοχείου Porto Carras Grand Resort, στη Χαλκιδική. Μέλημα των μαγείρων, όπως ανέφερε, είναι το πώς θα βοηθήσουν περισσότερο στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, ενώ μίλησε και για το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο στηρίζεται στη χρήση των τοπικών προιόντων.

Τέλος, η ομιλία του κ. Στάθη Αναστασόπουλου – Δημάρχου Μεσσήνης, εστίασε στη διδακτορική του διατριβή με θέμα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Μεσσηνιακού Ελαιολάδου, με έμφαση στα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα στην περίπτωση της Δυτικής Μάνης. Τόνισε τη θετική συνεισφορά της κατανάλωσης ελαιολάδου στην υγεία και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να μαγειρεύουν οι τοπικές επιχειρήσεις με άλλες λιπαρές ουσίες πλήν του ελαιολάδου, συμφωνώντας και ο ίδιος με την άποψη ότι η κάθε περιοχή θα πρέπει να σέβεται το προϊόν της.

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα τη Μάνη, τη Γαστρονομία και την Προσέλκυση Τουριστών διοργανώθηκε απο το Δήμο Δυτικής Μάνης,  στο Πολιτιστικό Κέντρο της Στούπας. Ομιλητές στην Ημερίδα ήταν η κα Νίκη Μηταρέα, ο κ. Παράσχος Αξιώτης και ο κ. Στάθης Αναστασόπουλος.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης, κ. Δημήτριος Γιαννημάρας έκανε μια σύντομη αναφορά στις δράσεις της Δημοτικής Αρχής που αφορούν στην προβολή της περιοχής: Την έκδοση Λευκώματος, τις δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εφημερίδες, την πραγματοποίηση ταξιδιού στην Αυστραλία με σκοπό την εξωστρέφεια του Δήμου, τη διοργάνωση Fam Trip τουριστικών πρακτόρων απο διάφορες γωνιές της Ελλάδος, οι οποίοι θαύμασαν τις ομορφιές της περιοχής και γνώρισαν τους επιχειρηματίες της (μάλιστα, όπως ανέφερε, στις 8 Ιουνίου αναμένεται το πρώτο group τουριστών στη Μάνη, εκδρομή η οποία διοργανώνεται απο έναν απο τους τουριστικούς πράκτορες που συμμετείχαν στο Fam Trip του Απριλίου), καθώς και την εκδήλωση για τη Γαστρονομία, της οποίας το δεύτερο σκέλος θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι, με την παρουσίαση ενός μανιάτικου τραπεζιού και την προβολή των τοπικών, παραδοσιακών μανιάτικων προϊόντων.

Η ομιλία της κυρίας Νίκης Μηταρέα, Δημοσιογράφου – Συγγραφέα, εστίασε στον τρόπο με τον οποίο, μέσα απο τον οινο-γαστροτουρισμό, μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες. Αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του γαστρονομικού τουρίστα, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προορισμών που θέλουν να αναπτύξουν τον γαστρονομικό τουρισμό, ενώ εντύπωση προκάλεσε η αναφορά της στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, σύμφωνα με τα οποία, το 88% των παραγόντων του τουρισμού παγκοσμίως, πιστεύει ότι η γαστρονομία αποτελεί στρατηγικό στοιχείο για την ανάδειξη της περιοχής τους.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο κ. Παράσχος Αξιώτης – Επίτιμος Πρόεδρος Λέσχης Διευθυντών Αρχιμαγείρων Ελλάδος και Executive Chef του Porto Carras Grand Resort, ο οποίος αναφέρθηκε στις ελιές, το λάδι και τα σύκα που προμηθεύεται απο τη Μεσσηνία, και τα οποία αποτελούν βασικά συστατικά της κουζίνας του ξενοδοχείου Porto Carras Grand Resort, στη Χαλκιδική. Μέλημα των μαγείρων, όπως ανέφερε, είναι το πώς θα βοηθήσουν περισσότερο στην ανάπτυξη του γαστρονομικού τουρισμού, ενώ μίλησε και για το πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό» του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο στηρίζεται στη χρήση των τοπικών προιόντων.

Τέλος, η ομιλία του κ. Στάθη Αναστασόπουλου – Δημάρχου Μεσσήνης, εστίασε στη διδακτορική του διατριβή με θέμα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Μεσσηνιακού Ελαιολάδου, με έμφαση στα αντιοξειδωτικά και ιδιαίτερα στην περίπτωση της Δυτικής Μάνης. Τόνισε τη θετική συνεισφορά της κατανάλωσης ελαιολάδου στην υγεία και χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να μαγειρεύουν οι τοπικές επιχειρήσεις με άλλες λιπαρές ουσίες πλήν του ελαιολάδου, συμφωνώντας και ο ίδιος με την άποψη ότι η κάθε περιοχή θα πρέπει να σέβεται το προϊόν της.

Recent Posts

«Να σταματήσει άμεσα ο πόλεμος» – Τι ζήτησε ο Ερντογάν από τον Πούτιν

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Οι δύο…

38 δευτερόλεπτα ago

Ποιος πρώην ποδοσφαιριστής του Άρη κινδινεύει να «σαπίσει» στην φυλακή

Νέα μεγάλα προβλήματα με την δικαιοσύνη για τον Σέρχιο Κόκε. Ο πρώην επιθετικός του Άρη απειλείται εκ νέου με ποινή…

11 λεπτά ago

Άνω Λιόσια: Eπιμνημόσυνη δέηση & κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των πεσόντων του 1821

Την απότιση φόρου τιμής, στη μνήμη των πεσόντων, περιελάμβανε το πρόγραμμα εορτασμού της εθνικής επετείου στη Δημοτική Κοινότητα Άνω Λιοσίων. Μετά…

23 λεπτά ago

Τσιτσιπάς: Προκρίθηκε στον τρίτο γύρο του Miami Open άνευ αγώνα

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν χρειάστηκε να… ιδρώσει τη φανέλα, για να προκριθεί στον 3ο γύρο του Miami Open. Ο Έλληνας…

33 λεπτά ago

Επιστολή Ερντογάν σε Μητσοτάκη για την 25η Μαρτίου – «Οι σχέσεις μας θα αναπτυχθούν περαιτέρω»

Τη νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημοποιεί η ευχετήρια επιστολή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο…

39 λεπτά ago

«Βράζει» η ΝΔ με τις δηλώσεις Αθανασίου για τα Τέμπη – Ζητούν διαγραφή του

Με μια σκληρή ανακοίνωση σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) τις τοποθετήσεις του Νάσου Αθανασίου σε πρωινή εκπομπή. Η Νέα Δημοκρατία, ουσιαστικά,…

51 λεπτά ago