Ικανοποίηση Βαρθολομαίου για την αναγνώριση της Ουκρανικής Αυτοκεφαλίας

  • Απο stergios
  • 19 Οκτωβρίου 2019 - 17:00
  • Comments Off

Την ικανοποίησή του για την απόφαση της Ελληνικής Εκκλησίας σχετικά με την ουκρανική αυτοκεφαλία, εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη σημερινή θεία λειτουργία στον ιερό ναό της Παναγίας Αχεροποίητο, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Ο Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο για την πρόσφατη απόφαση της Ιεράς Συνόδου, με την οποία η Ελληνική Εκκλησία αναγνωρίζει την Εκκλησία της Ουκρανίας και τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο.

«Πρόκειται διά την ικανοποίησιν ενός δικαίου αιτήματος εκκρεμούντος από ετών και κρατήσαντος εκατομμυρίων ανθρώπων εντός ενός σχίσματος, το οποίο, προνοία και ενεργείαις της μόνης αρμοδίας προς τούτο Αγίας Του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας εθεραπεύθη» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, ο Βαρθολομαίος μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Επιφάνιο, σε μία επιβεβαίωση της αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσική Εκκλησία έχει απειλήσει την Εκκλησία της Ελλάδος με διακοπή της μνημόνευσης του Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και της ευχαριστηριακής κοινωνίας, εφόσον ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Επιφάνιο.

Άλλωστε, το Πατριαρχείο της Μόσχας δεν αναγνωρίζει την Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία θεωρεί σχισματική, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε διαμάχη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το οποίο έχει παραχωρήσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στον Αρχιεπίσκοπο Κιέβου, αναγνωρίζοντας την αυτοτελή δομή της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Το προηγούμενο Σάββατο, η Ιερά Σύνοδος της Ελληνικής Εκκλησίας, σε μία συνεδρίαση έξι και πλέον ωρών, αποφάσισε να αναγνωρίσει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να παραχωρήσει το Αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της Ουκρανίας, «καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος Ιερώνυμου να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας».

ΚΟΣΜΟΣ, ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ, ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ, ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!