idf-ο-ισραηλινός-στρατός-εισχώρησε-για-1053345
ΚΟΣΜΟΣ | 19.09.2022 | 15:19

IDF: Ο ισραηλινός στρατός «εισχώρησε για λίγο» στη Συρία για επιχείρηση μικρής κλίμακας

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέδυσαν για λίγο σε συριακό έδαφος και άνοιξαν πυρ εναντίον «υπόπτων που εκτόξευαν αντικείμενα» πάνω από τον συνοριακό φράχτη, στη ζώνη Χασπίν στα κατεχόμενα Υψίπεδα Γκολάν, προκαλώντας έναν τραυματισμό, ανακοίνωσε ο στρατός (IDF) μέσω και ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το Ισραήλ κατέλαβε το 1967 και προσάρτησε ένα μέρος των Υψιπέδων Γκολάν, μια στρατηγική περιοχή που συνορεύει επίσης με τον Λίβανο και όπου οι στρατιώτες του πραγματοποιούν περιπολίες. Σήμερα το πρωί «στρατιώτες εντόπισαν τέσσερις υπόπτους που εκτόξευαν αντικείμενα κατά μήκος του συνοριακού φράχτη», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο IDF, χωρίς να διευκρινίζει τι είδους αντικείμενα εκτοξεύονταν.

«Οι στρατιώτες διέσχισαν τα σύνορα προκειμένου να συλλάβουν τους υπόπτους και πυροβόλησαν έναν από αυτούς, τραυματίζοντάς τον στο πόδι», πρόσθεσε η ίδια πηγή. Ο ύποπτος που τραυματίστηκε, η κατάσταση του οποίου δεν διευκρινίστηκε, «απομακρύνθηκε με ελικόπτερο προς ένα νοσοκομείο», συνέχισε ο ισραηλινός στρατός που δεν αναφέρει τι απέγιναν τα άλλα τρία άτομα.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στο συριακό έδαφος, θέτοντας στο στόχαστρο θέσεις των στρατιωτών του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ καθώς και των ιρανικών δυνάμεων της λιβανικής Χεζμπολάχ, που μάχεται στο πλάι του συριακού στρατού. Το Ισραήλ χαρακτηρίζει τις επιχειρήσεις αυτές «απαραίτητες», λέγοντας πως θέλει να εμποδίσει το Ιράν, τον υπ΄αριθμόν ένα εχθρό του, να εγκατασταθεί μπροστά στην πόρτα του.