η-τράπεζα-της-αγγλίας-αύξησε-εκ-νέου-το-379553
ΚΟΣΜΟΣ | 15.12.2022 | 16:42

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε εκ νέου το βασικό της επιτόκιο κατά 50 μονάδες

H Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας αποφάσισε σήμερα την εκ νέου αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης. Έτσι το επιτόκιο αναφοράς ανέβηκε από το 3% στο 3,5%.

Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου από τον Δεκέμβριο του 2021, το οποίο ήδη βρίσκονταν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών.

Στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής είχε προχωρήσει σε μια «επιθετική», όπως είχε χαρακτηριστεί τότε, κίνηση αυξάνοντας το επιτόκιο κατά 75 μονάδες. Αυτή ήταν και η μεγαλύτερη αύξηση σε μια συνεδρίαση από το 1989.

Στόχος της Επιτροπής είναι να ρίξει τον πληθωρισμό στο 2% από 10,7% που είναι σήμερα. Γι αυτό και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις του βασικού επιτοκίου από τη νέα χρονιά. Κάποιοι σημειώνουν ότι μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 4,5% μέσα στο 2023.

Η αύξηση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας αυξάνει και τις δόσεις πολλών στεγαστικών δανείων και συνεπώς το κόστος ζωής για περίπου τέσσερα εκατομμύρια νοικοκυριά, όπως υπολογίζεται.

H οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, η έκτη μεγαλύτερη στο κόσμο, βρίσκεται εδώ και καιρό στη δίνη του κυκλώνα. Είναι χαρακτηριστικό πως μόλις πριν από δύο μέρες ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ είχε τονίσει μεταξύ άλλων πως τα πράγματα θα επιδεινωθούν πριν βελτιωθούν. Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου η βρετανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3%. Στην διάρκεια αυτής της περιόδου, η οικονομική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο επιβραδύνθηκε σε όλους τους κύριους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, των κατασκευών και των υπηρεσιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας συνεδριάζει οκτώ φορές το χρόνο για να αποφασίσει την πολιτική των επιτοκίων.