Η θεωρία περί τσουνάμι… που χτύπησε την Αμφίπολη!

Ένα ακόμη σενάριο για το τι μπορεί να συνέβη στην Αμφίπολη και για το αν ο τύμβος Καστά έχει συληθεί ή όχι έρχονται να προσθέσουν οι δηλώσεις του χημικού μηχανικού και συντηρητή αρχαιοτήτων, Νίκου Μπελογιάννη.

Σε δηλώσεις του στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, ο πρώην επικεφαλής του “Κέντρου Λίθου” του Υπουργείου Πολιτισμού υποστηρίζει ότι οι μεγάλες ποσότητες χώματος που βρίσκονται στο μνημείο οφείλονται σε πλημμύρα της κοίτης του ποταμού Στρυμόνα που προκλήθηκε από τσουνάμι λόγω ισχυρού σεισμού, ενώ η παρουσία της κεφαλής της σφίγγας πίσω από τους δυο τοίχους σφράγισης δεν αποκλείεται να είναι αποτέλεσμα βανδαλισμού του μνημείου ή και κάποιου άλλου φυσικού φαινομένου.

«Αυτό που φαινόταν ήταν η λίμνη Κερκινίτιδα να γλείφει τα όρια του λόφου. και ο στρυμονας να περνάει μεσα από τη λίμνη και να βγαίνει μετά στην κατηφόρα προς τη θάλασσα. Ο στρυμονας ήταν στην κοίτη είναι τώρα και η Κερκινίτιδα ήταν ένα παρακλάδι του.

Ο κ.Μπελογιάννης υποστήριξε ότι η σημερινή κατάσταση του μνημείου οφείλεται στο σεισμό 6,8 ρίχτερ που έγινε το 597 επί αυτοκράτορος Μαυρικίου με επίκεντρο την Αμφίπολη ο οποίος άλλαξε την κοίτη του Στρυμόνα και πλημμύρισε ολόκληρη την περιοχή. Έτσι ο τάφος βρέθηκε κάτω από το νερό και άρχιζε να συγκεντρώνει μεγάλες ποσότητες άμμου.

«Ο τάφος πρέπει να υπήρχανε χρονιές ή δεκαετίες που ήταν ολόκληρος κάτω από το νερό, χρονιές που αποσύρονταν τα νερά και ήταν ο μισός βυθισμένος οπότε η άμμος και η λάσπη μπορούσαν να μπαίνουν άνετα και να γεμίζουν τον τάφο. Και είναι και ο μόνος τρόπος να ερμηνεύσουμε γιατί ήταν μέχρι πάνω η άμμος»

«Ολα τα γλυπτά είναι ψηλά είναι πάρα πολύ διαβρωμένα. Όσα είναι χαμηλά είναι σχεδόν ακέραια. Για παράδειγμα οι Καρυάτιδες τα πρόσωπά τους είναι χάλια, παρακάτω όμως σώζονται όλες οι λεπτομέρειες. Οι Σφίγγες είναι διαβρωμένες, το κεφάλι της Σφίγγας που ήταν κάτω κάτω είναι σε άριστη κατάσταση», πρόσθεσε.

Οσο για την τυμβωρυχία, ο κ.Μπελογιάννης είπε: Όπως ήταν διαμορφωμένος ο τάφος, οι τυμβωρύχοι μπορούσαν να μπαινοβγαίνουν χωρίς πρόβλημα. Άμα έσπαγαν την πόρτα ή αν μπαίναν από πάνω ή έσπαγαν την πόρτα για να μπουν. Και επί των εποχών του χριστιανικού φανατισμού που ήταν επί θεοδοσίου Α, Θεοδοσίου Β’ και Ιουστινιανού πρέπει να χτίστηκαν οι τοίχοι (σφράγισης)».

ΚΟΣΜΟΣ, ΤΣΟΥΝΑΜΙ, ΑΜΦΙΠΟΛΗ, ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ


Αφήστε μια απάντηση