η-ρωσία-μεταφέρει-μισθοφόρους-από-τη-σ-1024326
ΚΟΣΜΟΣ | 23.05.2022 | 20:10

Η Ρωσία μεταφέρει μισθοφόρους από τη Συρία και τη Λιβύη στην Ουκρανία

Στη μεταφορά Σύρων μισθοφόρων από τη Ρωσία στην Ουκρανία αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Libération, με αφορμή την δημοσίευση μιας έκθεσης της ΜΚΟ Syrians for Truth and Justice (STJ), σύμφωνα με την οποία, ορισμένοι εξ αυτών μεταφέρθηκαν από τη Λιβύη, ενώ περίπου 40.000 έχουν υπογράψει συμβόλαια και περιμένουν να μεταβούν στο ουκρανικό μέτωπο.

Όπως σημειώνεται, η στρατολόγηση επιβλέπεται και επικυρώνεται από τις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας, την διαβόητη ομάδα Βάγκνερ και την πολιτοφυλακή Αλ Σαγιάντ, που χρηματοδοτείται από έναν επιχειρηματία με στενούς δεσμούς με τη Ρωσία.

«Οι ηγέτες της ρωσικής πολιτοφυλακής έρχονται απευθείας για να επιβλέπουν τη στρατολόγηση σε ορισμένες πόλεις της Συρίας, όπως η Σουέιντα ή η Δαμασκός. Δεν υπάρχει μόνο η ομάδα Βάγκνερ, αν και είναι η πιο γνωστή, αλλά αρκετές πολιτοφυλακές που συνδέονται με τους Ρώσους, που συνεργάζονται με τις τοπικές υπηρεσίες ασφαλείας», εξηγεί ο διευθυντής του STJ.

Η Ρωσία μπορεί να αποκομμίσει δύο πλεονεκτήματα από την απασχόληση Σύρων μισθοφόρων στον πόλεμο στην Ουκρανία. Το πρώτο πλεονέκτημα είναι ότι επιτρέπει στη Μόσχα να αποφύγει τις απώλειες στις τάξεις του στρατού της, ενώ το δεύτερο είναι να έχει πρόσθετες δυνάμεις με εμπειρία στον ανταρτοπόλεμο, που θα μπορούσαν να κινητοποιηθούν σε αποστολές για τον έλεγχο πόλεων.