Κόσμος

Η Nissan και η Kia ξέρουν και… πότε κάνετε σεξ!

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος Mozilla, οι περισσότερες εταιρείες αυτοκινήτων δεν σέβονται ιδιαίτερα την ιδιωτικότητα των χρηστών. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιούν προσωπικές πληροφορίες των οδηγών, τις οποίες… προωθούν σε τρίτους.

Πλέον, τα αυτοκίνητα είναι πολύπλοκα, καθώς διαθέτουν εκπληκτικές δυνατότητες συνδεσιμότητας, ενώ ξεχωρίζουν τα συστήματα καταγραφής, όπως κάμερες και μικρόφωνα. Μέσω αυτών καταγράφουν τα πάντα. Βέβαια, Nissan και Kia μάλλον το έχουν παρακάνει, καθώς τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν υπάρχει πιθανότητα να ξέρουν ακόμη και το πότε οι επιβάτες κάνουν… σεξ.

Κανένας σεβασμός στην ιδιωτικότητα

Πιο συγκεκριμένα, το ίδρυμα Mozilla εξέτασε τις πρακτικές που εφαρμόζουν 25 εταιρείες σχετικά με τα δεδομένα των ιδιοκτητών. Το αποτέλεσμα είναι  καταπέλτης, καθώς και οι 25 απέτυχαν στα τεστ, αφού καμία δεν πληρούσε τις προδιαγραφές του ιδρύματος.

Πιο αναλυτικά, οι εταιρείες απέτυχαν στις δοκιμές απορρήτου των ιδιοκτητών. Να σημειώσουμε ότι οι 19 από τις 25 μάρκες, δήλωσαν στην πολιτική απορρήτου ότι τα δεδομένα μπορεί να πωληθούν σε άλλες εταιρείες.

Οι εταιρείες «δίνουν» ευαίσθητες πληροφορίες με ευκολία

Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές δηλώνουν ότι μπορούν ότι μπορούν να διαθέσουν τα δεδομένα των οδηγών στην κυβέρνηση ή την αστυνομία απλώς με ένα αίτημα, αντί με δικαστική εντολή. Μόνο, η Renault και η Dacia, δίνουν στους οδηγούς τη δυνατότητα να διαγράψουν τα δεδομένα τους.

Επίσης, η έρευνα διαπίστωσε ότι το 84% των εταιρειών εξετάζουν, αποκαλύπτουν ή πωλούν δεδομένα των κατόχων μοντέλων τους. Μάλιστα, δεν τα χρησιμοποιούν καν για να δουν τη λειτουργία ενός αυτοκινήτου.

Ποιες εταιρείες είχαν τα χειρότερα αποτελέσματα;

Οι 3 μάρκες με τα χειρότερα αποτελέσματα ήταν η Tesla, η Nissan και η Hyundai. Ειδικότερα, η βαθμολογία της Tesla ήταν πολύ χαμηλή. Πιο συγκεκριμένα, εάν ο οδηγός ζητήσει την εξαίρεσή του από τη συλλογή δεδομένων, η εταιρεία τα… «μασάει».

Ειδικότερα, λέει ότι υπάρχει περίπτωση να μην μπορεί να τον ενημερώσει άμεσα για προβλήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειωμένη λειτουργικότητα, σοβαρή ζημιά ή αδυναμία λειτουργίας.

Nissan και Kia ξέρουν πολλά

Επιπλέον, η Nissan «ομολόγησε» ότι συλλέγει ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες όπως ο αριθμός πινακίδας, η φυλή, ο σεξουαλικός προσανατολισμός και δείκτες υγείας. Ακόμη, μπορεί να αποκαλύψει τα συμπεράσματα από τα δεδομένα για τη δημιουργία προφίλ που έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά του ιδιοκτήτη.

Αυτά είναι οι προτιμήσεις, τα χαρακτηριστικά, οι ψυχολογικές τάσεις, οι προδιαθέσεις, η συμπεριφορά, οι απόψεις, η νοημοσύνη, οι ικανότητες και οι δεξιότητές του καταναλωτή.

Ωστόσο, το πιο ίσως ανησυχητικό είναι πως μπορεί να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την… σεξουαλική δραστηριότητα. Παράλληλα, η Kia λέει ότι και εκείνη μπορεί να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τη σεξουαλική ζωή των πελατών της. Άγνωστο με ποιο τρόπο το κάνουν, ωστόσο το αναφέρουν αμφότερες στην πολιτική απορρήτου τους.

Το ίδρυμα Mozilla, σημειώνει:

«Ξοδέψαμε πάνω από 600 ώρες ερευνώντας τις πρακτικές απορρήτου των μεγάλων εταιρειών αυτοκινήτου. Αυτός είναι τρεις φορές περισσότερος χρόνος ανά προϊόν από ό,τι συνήθως. Ακόμα κι έτσι, μείναμε με τόσες ερωτήσεις. Καμία από τις πολιτικές απορρήτου δεν υπόσχεται πλήρη εικόνα του τρόπου χρήσης και κοινής χρήσης των δεδομένων σας.

Αν τρεις ερευνητές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής μετά βίας καταφέρνουν να καταλάβουν τι συμβαίνει με τα αυτοκίνητα, τι πιθανότητες έχει ο μέσος άνθρωπος που πιέζεται από το χρόνο;».

Τέλος, το συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα της Mozilla, είναι ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα και κανέναν.

Νίκος Καϊζέν

Recent Posts

Βενετία: Ακτιβιστές έριξαν λάσπη με πυροσβεστήρες στην πρόσοψη του Αγίου Μάρκου

Λάσπη στην πρόσοψη της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία έριξαν ακτιβιστές. Συγκεκριμένα, έξι…

2 ώρες ago

Σε απεργία οι εργαζόμενοι της Washington Post

Μην διαβάζετε περιεχόμενο της Post σήμερα!». H συνδικαλιστική ένωση των εργαζομένων της Washington Post κάλεσε…

4 ώρες ago

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει πόσο γρήγορα γερνάνε το όργανα του σώματος

Η εξέταση αίματος αυτή αφορά τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα που μπορεί να δείχνουν…

4 ώρες ago

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη στο Ρέντη – Στην εντατική ο αστυνομικός

Μεγάλη επιχείρηση έχει ξεκινήσει η ΕΛ.ΑΣ. έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, με…

4 ώρες ago

Νετανιάχου: Εάν η Χεζμπολάχ πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ, η Βηρυτός θα μετατραπεί σε Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση του…

4 ώρες ago

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για την επικαιροποίηση ή διόρθωση της εικόνας στο Μητρώο POS

Με σκοπό τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, μετατίθενται οι καταληκτικές προθεσμίες της υποβολής δήλωσης για την επικαιροποίηση ή…

4 ώρες ago