η-nasa-πληρώνει-24-ανθρώπους-για-να-μείνουν-ξ-540046
ΚΟΣΜΟΣ | 03.04.2019 | 13:39

Η NASA πληρώνει 24 ανθρώπους για να μείνουν ξαπλωμένοι

Η NASA δημιούργησε την τέλεια εργασία για όσους απολαμβάνουν την παραμονή στο κρεβάτι καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας, αρκεί να μην έχουν πρόβλημα στο να το κάνουν για 60 μέρες χωρίς κάποιο διάλειμμα.

Σύμφωνα με το UPI, η NASA και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) σε συνδυασμό με το Γερμανικό Αεροδιαστημικό Κέντρο (DLR), ξεκινούν το εγχείρημα AGBRESA (Artificial Gravity Bed Rest Study).

Η έρευνα γίνεται με σκοπό την εύρεση αποτελεσματικών αντιμέτρων ενάντια στη μυική ατροφία που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος όταν τοποθετηθεί σε αβαρές περιβάλλον και πως η τεχνητή βαρύτητα μπορεί να έχει θετική επιρροή σε αυτό. Αυτό είναι σημαντικό για τους αστροναύτες που τελικά θα περάσουν εκτεταμένες χρονικές περιόδους στο διάστημα, πέρα από τις περιορισμένες παραμονές που έχουν βιώσει μέχρι στιγμής στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ως κομμάτι της έρευνας, 12 άντρες και 12 γυναίκες εθελοντές θα περάσουν 60 μέρες στο κρεβάτι στις εγκαταστάσεις του :envihab στο DLR Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής της Κολωνίας. Η διαμονή τους θα διαρκέσει κάτι παραπάνω από 60 ημέρες αφού οι εθελοντές θα περάσουν από προληπτικές εξετάσεις και αποκατάσταση 19 ημερών. Ως αντάλλαγμα για τον χρόνο τους, κάθε εθελοντής θα λάβει 19.000$ ως αμοιβή.

Διαβάζοντας κανείς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πει πως πρόκειται για κάτι εύκολο, αλλά το συγκεκριμένο τεστ είναι αρκετά αγχωτικό και πιθανότατα όχι και τόσο ευχάριστο. Όπως εξηγεί και το DLR “Όλα τα πειράματα, τα γεύματα και οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες θα λάβουν χώρα κατά την διάρκεια της φάσης ξεκούρασης. Οι συμμετέχοντες θα περιοριστούν στις κινήσεις τους, έτσι ώστε να μειωθεί η πίεση στους μύες, τους τένοντες και το σκελετικό σύστημα. Τα κρεβάτια έχουν γωνιακή κλίση έξι μοιρών με το κεφάλι προς τα κάτω. Αυτό θα προσομοιώνει την εκτόπιση των σωματικών υγρών που βιώνουν οι αστροναύτες σε περιβάλλον μικροβαρύτητας.”

Σύμφωνα με την Leticia Vega, Αναπληρώτρια Επιστημονική Υπεύθυνος Διεθνών Συνεργασιών για το Πρόγραμμα Ανθρώπινης Έρευνας της NASA, οι περιορισμοί που επιβάλλονται στους εθελοντές παράγουν αποτελέσματα που είναι “παρόμοια με αυτά που οι αστροναύτες βιώνουν στο διάστημα”, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να συνδυαστούν με ό, τι είναι γνωστό από τη μελέτη των ανθρώπων στο περιβάλλον χωρίς βαρύτητα του ISS.