Η μικρότερη χώρα του κόσμου: Δείτε το κράτος των 492 τ.μ. που έχει και το δικό του νόμισμα (φωτό)

Με μία πρώτη ματιά στο «Πριγκιπάτο του Sealand»  νομίζει κανείς  ότι πρόκειται για μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου. Πάνω στα 492 τετραγωνικά του ζουν 22 άνθρωποι. Εκείνοι μιλούν για ένα ανεξάρτητο κράτος, που δεν το αναγνωρίζει καμία χώρα του κόσμου όμως, σύμφωνα με την Daily Mail.

Δύο τσιμεντένια οικήματα που ενώνονται με μια σιδερένια πλατφόρμα αποτελούν το Φρούριο στις ακτές του Σάφολκ, που βρίσκεται εκεί από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κάτοικοι του το ονομάζουν «Πριγκιπάτο του Sealand».

Το «Πριγκιπάτο» απέχει μόλις έξι μίλια από τις ακτές του Σάφολκ, αλλά και από το Φέλιξστόου, βρίσκεται σε διεθνή ύδατα και οι κάτοικοι του φροντίζουν να αποδεικνύουν με πολλούς τρόπους ότι είναι ένα… Πριγκιπάτο, όπως το ονόμασε πρώτος ο Πρίγκιπας Μιχαήλ (1963). Στηρίζουν την ανεξαρτησία του έχοντας το δικό τους νόμισμα, τα δικά τους γραμματόσημα, παράγοντας πόσιμο νερό, διαθέτοντας ποδοσφαιρική ομάδα –τους Sealand All Stars- και πουλώντας αναμνηστικά στους τουρίστες που το επισκέπτονται. Παρά το γεγονός ότι πιάνουν ψάρια και αστακούς δε διαθέτουν αυτονομία στο θέμα του φαγητού, καθώς όλα τα υπόλοιπα αναγκάζονται να τα εισάγουν, κυρίως από τη Βρετανία.

Η ιστορία του «Πριγκιπάτου του Sealand»

Η ιστορία του είναι εξίσου σπουδαία με τους κατοίκους του. Το Φρούριο εγκαταλείφθηκε το 1950 (χρησιμοποιούταν ως οχυρό στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Μετά από 16 χρόνια όμως ο 46χρονος Ρόι Μπέιτς, ένας ραδιοπειρατής ήθελε να βρει μια νέα… βάση και να μην υπόκειται στους βρετανικούς νόμους. Έτσι, πήρε τη σύζυγο του, Τζόαν και τα παιδιά του, Πενέλοπε και Μάικλ και εγκαταστάθηκαν στο Φρούριο.

Ο Ρόι αυτοονομάστηκε Πρίγκιπας, η Τζόαν Πριγκίπισσα και άρχισαν οι «μάχες» με την βρετανική κυβέρνηση, τις οποίες τελικά κέρδισε καταφέρνοντας να παραμείνει στην εξέδρα και να την… αποκτήσει. Τον Οκτώβριο του 2012 απεβίωσε και το στέμμα του Sealand πέρασε στον γιο του.

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες:

 

 

WWII era2 Κι όμως!! Αυτό που βλέπετε είναι ένα ανεξάρτητο κράτος 492 τετραγωνικών με δικό του νόμισμα!

Στο νόμισμα που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι του, το δολάριο του Sealand, απεικονίζεται η Πριγκίπισσα Τζόαν.

WWII era3 Κι όμως!! Αυτό που βλέπετε είναι ένα ανεξάρτητο κράτος 492 τετραγωνικών με δικό του νόμισμα! WWII era4 Κι όμως!! Αυτό που βλέπετε είναι ένα ανεξάρτητο κράτος 492 τετραγωνικών με δικό του νόμισμα!

Οι αυτοαποκαλούμενοι Πρίγκιπας και Πριγκίπισσα του Sealand, Ρόι Μπέιτς και η σύζυγος του Τζόαν, λίγο πριν το θάνατο του πρώτου (αριστερά) και όταν πρωτοέφτασαν στο Φρούριο.

WWII era5 Κι όμως!! Αυτό που βλέπετε είναι ένα ανεξάρτητο κράτος 492 τετραγωνικών με δικό του νόμισμα!

 

WWII era6 Κι όμως!! Αυτό που βλέπετε είναι ένα ανεξάρτητο κράτος 492 τετραγωνικών με δικό του νόμισμα!

 

WWII era7 Κι όμως!! Αυτό που βλέπετε είναι ένα ανεξάρτητο κράτος 492 τετραγωνικών με δικό του νόμισμα!

 

WWII era8 Κι όμως!! Αυτό που βλέπετε είναι ένα ανεξάρτητο κράτος 492 τετραγωνικών με δικό του νόμισμα!

 

WWII era9 Κι όμως!! Αυτό που βλέπετε είναι ένα ανεξάρτητο κράτος 492 τετραγωνικών με δικό του νόμισμα!

 

WWII era10 Κι όμως!! Αυτό που βλέπετε είναι ένα ανεξάρτητο κράτος 492 τετραγωνικών με δικό του νόμισμα!

 

ΚΟΣΜΟΣ, ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΧΩΡΑ, ΠΡΓΚΙΠΑΤΟ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!