Η Λετονική Προεδρία της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

Η ριζική απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών της πολιτικής για τη συνοχή, η σαφέστερη θεώρηση της λειτουργίας νέων μέσων όπως οι Ολοκληρωμένες εδαφικές επενδύσεις, καθώς και η ταχεία υιοθέτηση αστικού θεματολογίου της ΕΕ αποτελούν τις προτεραιότητες που επεσήμαναν τα μέλη της επιτροπής COTER σε συνεδρίαση που διεξήχθη στη Ρίγα στις 12 Μαΐου. Κατά τη συνεδρίαση, ο Λετονός Υπουργός περιφερειακής ανάπτυξης Kaspars Gerhards τόνισε επίσης τη σημασία του έργου που διεξάγει η Λετονική Προεδρία της ΕΕ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) για την αξιολόγηση της εφαρμογής της αναθεωρημένης πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνει την υιοθέτηση των επενδυτικών προγραμμάτων που κατήρτισαν οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές και τα οποία θα χρησιμοποιήσουν πάνω από 350 δισ. Ευρώ που διατίθενται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή 2014-2020. Η ΕτΠ επεξεργάζεται προκαταρκτική αξιολόγηση της διαδικασίας προγραμματισμού ώστε να εντοπιστούν οι κύριες τάσεις στις επενδυτικές στρατηγικές των περιφερειών και των δήμων και να εξεταστεί ο αντίκτυπος των νέων κανονισμών που υιοθετήθηκαν το 2013.

Παρά τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού κώδικα δεοντολογίας για την εταιρική σχέση, «η συμμετοχή των περιφερειών και των δήμων στη διαμόρφωση των σχεδίων δεν ήταν επαρκής σε πολλές περιπτώσεις. Είναι συνεπώς καθοριστικής σημασίας να καταστεί σαφές πως οι επενδυτικές προτεραιότητες και τα στρατηγικά έργα δεν μπορούν να επιλέγονται από την κορυφή. Πρέπει να εξασφαλίσουμε διαρθρωμένη και κοινή διακυβέρνηση προκειμένου να επιτύχουν τα σχέδια», τόνισε ο πρόεδρος της επιτροπής COTER Raffaele Cattaneo (EPP/IT) κατά τη συζήτηση του σχεδίου γνωμοδότησης για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων επί των συμφωνιών εταιρικής σχέσης και των επιχειρησιακών προγραμμάτων που προετοίμασε ο εισηγητής της ΕτΠ και δήμαρχος της Σλοβένσκα Μπίστριτσα Ivan Zagar (SI/EPP).

Ο εισηγητής αναγνώρισε το θετικό αντίκτυπο των νέων διατάξεων – όπως η υποχρεωτική συγκέντρωση πόρων σε περιορισμένο αριθμό προτεραιοτήτων, η δυνατότητα συνδυασμού διαφορετικών κονδυλίων και πηγών χρηματοδότησης μέσω νέων μέσων όπως η ανάπτυξη με πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων και οι ολοκληρωμένες εδαφικές επενδύσεις – καθώς και το ευρύτερο φάσμα χρηματοδοτικών μέσων για την υποστήριξη της υλοποίησης της περιφερειακής πολιτικής. Ταυτόχρονα, επέμεινε στην ανάγκη παρέμβασης για την απλοποίηση των διαδικασιών.

Τους προβληματισμούς του συμμερίστηκε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Rudolf Niessler, από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής, ο οποίος ανακοίνωσε τη συγκρότηση ομάδας υψηλού επιπέδου για την απλοποίηση, με τη συμμετοχή της ΕτΠ. Η μείωση του διοικητικού φόρτου και η απλοποίηση των διαδικασιών συμπεριλαμβάνεται επίσης στις προτεραιότητες της Λετονικής Προεδρίας της ΕΕ, μαζί με την προώθηση ισχυρότερης εδαφικής εστίασης σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ και με τη δέσμευση για προώθηση πραγματικού ευρωπαϊκού θεματολογίου αστικής ανάπτυξης.

«Επικροτούμε το γεγονός ότι η ΕτΠ δίνει έμφαση στην πολυκεντρική ανάπτυξη, όπου οι μεσαίου και μικρού μεγέθους πόλεις διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο», ανέφερε ο Υπουργός κ. Kaspars. Προσέθεσε πως η Λετονική Προεδρία προετοιμάζει δήλωση για το Αστικό θεματολόγιο προκειμένου να επιτευχθεί πολιτική συμφωνία στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών εδαφικής συνοχής και αστικών υποθέσεων που θα διεξαχθεί στις 10 Ιουνίου στη Ρίγα, και στο οποίο θα συμμετάσχει επίσης ο Πρόεδρος της ΕτΠ Markku Markkula.

Κατά τη συνεδρίαση, τα μέλη της επιτροπής COTER εξέτασαν επίσης έγγραφο εργασίας για τη χρήση των χρηματοδοτικών μέσων για τη στήριξη της εδαφικής ανάπτυξης, το οποίο κατήρτισε ο Κυβερνήτης της Περιφέρειας της Μαζοβίας Adam Struzik (EPP, PL).

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΕ, ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΛΕΤΟΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!