Η κατάργηση της Σένγκεν θα στοίχιζε 110 δισ. ευρώ στην Ευρώπη

Πολύ ακριβή για την Ευρώπη θα ήταν μία πιθανή κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν. Σύμφωνα με γαλλική έρευνα μία μόνιμη επιστροφή διασυνοριακών ελέγχων στην Ευρώπη θα κόστιζε στις χώρες της ζώνης Σένγκεν περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα δεκαετίας.

Η έρευνα έγινε από το ινστιτούτο ερευνών France Strategie, για λογαριασμό του Προέδρου Ολάντ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας ούτε λίγο ούτε πολύ η κατάργηση της Σένγκεν θα στοίχιζε στις χώρες που συμμετέχουν στη συνθήκη περίπου 110 δισεκατομμύρια ευρώ σε διάστημα δεκαετίας, ή αλλιώς το 0,8% του ΑΕΠ της Ευρώπης.

»Μακροπρόθεσμα, η γενίκευση των μόνιμων συνοριακών ελέγχων θα ισοδυναμούσε σε φόρο 3% επί του εμπορίου μεταξύ των χωρών της περιοχής Σένγκεν, που θα οδηγούσε σε δομική μείωση του εμπορίου κατά 10-20%.

Το 50% του κόστους θα οφείλεται στην μείωση του τουρισμού, το 38% στην επίπτωση των συνοριακών ελέγχων στους διασυνοριακούς εργαζόμενους και το 12% στα επιπλέον κόστη στις μεταφορές», αναφέρεται στην έκθεση.

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΟΣΤΟΣ, ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ, ΣΕΝΓΚΕΝ, 110 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!