Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της -Αντιδρά η Μαδρίτη - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
2
Απρίλιος
Back

Η Καταλονία κήρυξε την ανεξαρτησία της -Αντιδρά η Μαδρίτη

Το Κοινοβούλιο της Καταλονίας κήρυξε την ανεξαρτησία της περιοχής, αφού ο Ισπανός πρωθυπουργός Μάρινο Ραχόι δήλωσε ότι θέλει η Ισπανία να πάρει τον άμεσο έλεγχο της Καταλονίας.

Ωστόσο, πριν από την ψηφοφορία, τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαδήλωναν έξω από το κοινοβούλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας – με βουλευτές υπέρ της ανεξαρτησίας να τοποθετούν στις κενές θέσεις τους με καταλανικές σημαίες.

Η ανεξαρτησία ψηφίστηκε στην συνέλευση 135 μελών, με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 κενές ψηφοφορίες.

Η ισπανική γερουσία, όπου το δημοφιλές κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι κατέχει την απόλυτη πλειοψηφία, θα ψηφίσει τα βήματα για την κατάργηση της αποσχιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας αργότερα το απόγευμα της Παρασκευής. Μάλιστα, αναμένεται να υποστηρίξει τα σχέδια του Ραχόι.

Η αντίδραση της Μαδρίτης

Η άνω βουλή (Γερουσία) του ισπανικού κοινοβουλίου εξουσιοδότησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να θέσει την Καταλονία υπό την απευθείας διακυβέρνηση της Μαδρίτης, μερικά λεπτά μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας αυτής από την Ισπανία.

Ο Ραχόι αναμένεται τώρα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!