Η Καλιφόρνια ετοιμάζεται να βάλει φρένο στη θανατική ποινή

Μορατότιουμ στην εσχάτη των ποινών, αναστέλλοντας την εκτέλεση και των 737 θανατοποινιτών στην Κολιφόρνια, πρόκειται να ανακοινώσει ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ.

«Η ποινή του θανάτου δεν συνάδει με τις θεμελιώδεις αξίες μας», θα αναφέρει ο Νιούσομ στο εκτελεστικό διάταγμα το οποίο θα υπογράψει εντός της μέρας, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στην Καλιφόρνια δεν έχουν πραγματοποιηθεί εκτελέσεις θανατοποινιτών από το 2006, εν μέσω δικαστικών μαχών σχετικά με τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Σε κάθε περίπτωση, κανένας θανατοποινίτης δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Νιούσομ ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο. Το μορατόριουμ στις θανατικές ποινές υπήρξε ακρογωνιαίος λίθος της προεκλογικής εκστρατείας του.

Οι κυβερνήτες των Ηνωμένων Πολιτιών δεν έχουν το δικαίωμα να καταργήσουν τη νομοθεσία του 1978 περί της θανατικής ποινής. Για την απόσυρση του νόμου, είναι απαραίτητη η ψήφος των πολιτών. Τη δυνατότητα αυτή θα την έχουν οι πολίτες στις επόμενες εκλογές, του 2020.

Η Καλιφόρνια έχει τους περισσότερους καταδικασμένους σε θανατική ποινή από κάθε άλλη πολιτεία. Από το 1978 ωστόσο έχει πραγματοποιήσει μόνο 13 εκτελέσεις.

Στο διάταγμα το οποίο θα υπογράψει ο Νιούσομ, θα προβλέπει τον τερματισμό της ισχύος του πρωτοκόλλου για τις εκτελέσεις θανατοποινιτών με ενδοφλέβια ένεση, ενώ θα κλείσει η αίθουσα όπου γίνονται οι εκτελέσεις, στη φυλακή του Σαν Κουέντιν, κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ, ΠΟΙΝΗ, ΦΡΕΝΟ, ΘΑΝΑΤΙΚΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!