Categories: Κόσμος

Η Γροιλανδία αντιμέτωπη με το θερμότερο κλίμα των τελευταίων 1.000 ετών

Οι θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της Γροιλανδίας ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 1.000 ετών, δήλωσε την Παρασκευή στο AFP ο συντάκτης μιας μελέτης που αναδημιούργησε τις κλιματικές συνθήκες του παρελθόντος μέσω γεωτρήσεων στους πάγους.

«Αυτό επιβεβαιώνει τα άσχημα νέα που δυστυχώς ήδη γνωρίζουμε. Είναι σαφές ότι πρέπει να διατηρήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας υπό έλεγχο προκειμένου να σταματήσουμε το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας» , δήλωσε στο AFP ο Μπο Μολλεσό Βίντερ, αναπληρωτής καθηγητής κλιματικής φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Με γεωτρήσεις μέσα από στρώματα πάγου για να πάρουν δείγματα χιονιού και πάγου από εκατοντάδες χρόνια πριν, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναδημιουργήσουν τις θερμοκρασίες που επικρατούσαν στη βόρεια και κεντρική Γροιλανδία από το 1.000 μ.Χ. έως το 2011.

Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Nature, δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας που καταγράφηκε τη δεκαετία μεταξύ 2001 και 2011 «υπερβαίνει σχεδόν σίγουρα το εύρος της προ-βιομηχανικής εποχής και της τελευταίας χιλιετίας μεταβλητότητας της θερμοκρασίας».

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, η θερμοκρασία ήταν «κατά μέσο όρο 1,5 ºC υψηλότερη από ό,τι τον 20ό αιώνα», αποκαλύπτει η μελέτη. Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι ήδη η κύρια αιτία της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, απειλώντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε παράκτιες περιοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να βρεθούν κάτω από το νερό τις επόμενες δεκαετίες ή αιώνες.

Το κάλυμμα του πάγου της Γροιλανδίας είναι σήμερα η κύρια αιτία της ανόδου των ωκεανών, σύμφωνα με τη NASA, και η περιοχή της Αρκτικής θερμαίνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης. Σε σχετική έκθεση του 2021 της Επιτροπής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) εκτιμάται ότι το στρώμα πάγου της Γροιλανδίας θα προσθέσει 18 εκατοστά στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας μέχρι το 2100, εάν οι εκπομπές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα.

Αυτό το πυκνό κάλυμμα πάγου, το οποίο έχει πάχος 2 χιλιομέτρων, συγκρατεί αρκετό παγωμένο νερό για να αυξήσει τη στάθμη των ωκεανών σε όλο τον κόσμο κατά επτά μέτρα. «Τα σημάδια της υπερθέρμανσης του πλανήτη που βλέπουμε σε όλο τον κόσμο υπάρχουν και σε αυτές τις απομακρυσμένες τοποθεσίες στο στρώμα πάγου της Γροιλανδίας», εξήγησε ο Βίντερ.

«Πρέπει να το σταματήσουμε αυτό πριν φτάσουμε στο σημείο να υπάρχει ένας φαύλος κύκλος αυτοτροφοδοτούμενου λιώσιμου των πάγων της Γροιλανδίας», προειδοποίησε.

Comments are closed.


Recent Posts

ΑΣΕΠ: Θέση φύλακα στο Εθνικό Κέντρο Αλλυλεγγύης

Γνωστοποιείται η πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, ενός (1) ατόμου για την υλοποίηση του υποέργου «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΞΕΝΩΝΑ…

4 λεπτά ago

Πρόεδρος εργαζομένων κατά δημοτικών συμβούλων: “Είστε κότες” -Φοβούνται ψηφίσματα υπέρ συμβασιούχων

Ένταση υπήρξε στο δημοτικό συμβούλιο Ηρακλείου Κρήτης, το οποίο είχε κληθεί να συνεδριάσει εκτάκτως για τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Πρόκειται, για…

5 λεπτά ago

Ηράκλειο: Ο λυράρης ήταν στο στόχαστρο των αρχών από τον Δεκέμβριο

Στο στόχαστρο των αρχών ήταν από τον Δεκέμβριο ο 66χρονος λυράρης από το Ηράκλειο, ο οποίος κατηγορείται ότι βίαζε και…

7 λεπτά ago

Μπότοξ: Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο και τα συναισθήματα

Πρόκειται για την πιο κοινή ελάχιστα επεμβατική αισθητική επέμβαση. Ο λόγος για το Botox, το οποίο επιλέγουν όλο και περισσότεροι…

8 λεπτά ago

Βόλος: Μητέρα κρατούσε σε ομηρία τις τρεις ανήλικες κόρες της

Βόλος: Απίστευτη περιπέτεια για τρεις ανήλικες που κρατούσε για μήνες παράνομα η μητέρα τους, με τα παιδιά να μην πηγαίνουν καν…

27 λεπτά ago

Ξάνθη: Εντοπίστηκε ο ιερέας που είχε εξαφανιστεί

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια του ιερέα του Πετροχωρίου, πατέρα Γεώργιου, τα ίχνη του οποίου είχαν χαθεί από τη Δευτέρα.…

35 λεπτά ago