Η Google γιορτάζει την 30η επέτειο του Παγκόσμιου Ιστού

«Είναι ασαφές αλλά συναρπαστικό»: Αυτή ήταν η απάντηση που έλαβε ο Sir Tim Berners-Lee στην πρότασή του με τίτλο «Διαχείριση της Πληροφορίας: Μια πρόταση», που υπέβαλε σαν σήμερα πριν από 30 χρόνια, στις 12 Μαρτίου 1989, ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web – www).

Σήμερα, τα 30α «γενέθλια» του είναι γεγονός και η Google τα γιορτάζει με ένα χαρακτηριστικό Doodle.

Μόνο που ο 33χρονος τότε μηχανικός λογισμικού δεν μπορούσε να φανταστεί τι αντίκτυπο θα είχε χρόνια αργότερα αυτή η φοβερή εφεύρεση που μόλις είχε παρουσιάσει στον προϊστάμενό του.

Ο Berners-Lee οραματίστηκε «μια μεγάλη βάση δεδομένων με υπερκείμενο που θα περιλάμβανε συνδέσμους» υπό την ονομασία «Mesh».

Η βάση αυτή είχε ως στόχο να βοηθήσει τους συναδέλφους του Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής CERN στην Ελβετία, για να μπορούν να κοινοποιούν πληροφορίες μεταξύ πολλαπλών ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τελικά, το αφεντικό του Berners-Lee επέτρεψε στον 33χρονο τότε Tim να αναπτύξει το ταπεινό διάγραμμα ροής σε ένα λειτουργικό μοντέλο.

Κάπως έτσι, γεννήθηκε η γλώσσα HTML, η εφαρμογή HTTP και τελικά το WorldWideWeb.app. Αυτό ήταν και το πρώτο πρόγραμμα περιήγησης στον Ιστό και επεξεργασίας σελίδων. Ως το 1991, οι εξωτερικοί εξυπηρετητές (servers) του Ιστού είχαν ήδη τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Πλέον, ήταν απλώς θέμα χρόνο ο Ιστός να αλλάξει δραματικά τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου, οδηγώντας στην νέα εποχή της πληροφορίας.

Σήμερα, υπάρχουν περίπου 2 δισ. ιστότοποι στο Διαδίκτυο και είτε τους χρησιμοποιούμε για τα email, είτε για μια επιστημονική εργασία, είτε για παιχνίδι, είτε απλώς για τσεκάρουμε βιντεάκια με όμορφα κουταβάκια, σίγουρα πλέον δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς τον Παγκόσμιο Ιστό.

Δεν θα πρέπει, ωστόσο, να συγχέουμε τον Παγκόσμιο Ιστό με το Διαδίκτυο, το οποίο αναπτυσσόταν ήδη από τη δεκαετία του ’60. Ο Παγκόσμιος Ιστός είναι μια online εφαρμογή που δημιουργήθηκε με βάση συγκεκριμένες καινοτομίες όπως η γλώσσα HTML, οι «διευθύνσεις» URL, το πρωτόκολλα μεταφοράς υπερκειμένου (HTTP).

Ο Ιστός μετατράπηκε εξάλλου σε μια αποκεντρωμένη κοινότητα, βασισμένη στις αρχές της οικουμενικότητας, της συναίνεσης και του σχεδιασμού από τα κάτω προς τα πάνω.

ΚΟΣΜΟΣ, GOOGLE, DOODLE, ΕΠΕΤΕΙΟΣ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΙΣΤΟΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!