Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά από το 2015

Σε τροχιά συρρίκνωσης μπήκε η οικονομία στη Γερμανία το τρίτο τρίμηνο του 2018, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2015. Η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης επηρεάστηκε από τη χαμηλότερη εμπορική θέση και τις μικρότερες καταναλωτικές δαπάνες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,2% το γ’ τρίμηνο, έναντι ανάπτυξης 0,5Ρ% το β’ τρίμηνο. Ήταν η χειρότερη επίδοση από τους πρώτους τρεις μήνες του 2013, όταν η οικονομία υποχώρησε κατά 0,3% και η πρώτη συρρίκνωση από το α’ τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, καθώς η εμπορική θέση της Γερμανίας επιδεινώθηκε στο παγκόσμιο εμπόριο, με τις εξαγωγές να υποχωρούν, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν, σε μια χώρα που συμβαίνει το αντίθετο.

Την ίδια ώρα, μικτά είναι τα σημάδια της εγχώριας ζήτησης, με τα νοικοκυριά να ξοδεύουν λιγότερα και τις επιχειρήσεις να επενδύουν περισσότερα σε μηχανήματα, εξοπλισμό και κατασκευές. Επίσης, αυξημένα ήταν και τα έξοδα της κυβέρνησης.

Πάντως, ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία χτυπούν «καμπανάκι κινδύνου» για τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ, ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!