η-γερμανία-θα-στείλει-τον-ιούλιο-τα-πρώ-1023472
ΚΟΣΜΟΣ | 21.05.2022 | 00:00

Η Γερμανία θα στείλει τον Ιούλιο τα πρώτα τεθωρακισμένα στην Ουκρανία

Η Γερμανία θα παραδώσει τα πρώτα 15 άρματα μάχης Gepard στην Ουκρανία τον Ιούλιο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο σήμερα, Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα των μέσων ενημέρωσης.

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Κριστίν Λάμπρεχτ είχε συμφωνήσει σε αυτό σε συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό της, Ολέξιι Ρεζνίκοφ, μετά από τηλεδιάσκεψη, πρόσθεσε η πηγή.

Στα τέλη Απριλίου, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα προμήθευε για πρώτη φορά το Κίεβο με βαρέα όπλα, συγκεκριμένα τεθωρακισμένα άρματα μάχης Gepard εξοπλισμένα με αντιαεροπορικούς πυραύλους, αφού οι επικριτές κατηγόρησαν το Βερολίνο ότι αποφεύγει τις παραδόσεις βαρέων όπλων στο Κίεβο.

Βάσει του σχεδίου η βιομηχανία όπλων Krauss- Maffei Wefgmann θα λάβει άδεια να στείλει τα τεθωρακισμένα, τα οποία θα κατασκευάσει από τανκς και ανταλλακτικά που έχει στην κατοχή του ο γερμανικός στρατός, κάνοντας τροποποιήσεις όπου χρειάζεται.

Έκτοτε, η Γερμανία υποσχέθηκε επίσης επτά αυτοκινούμενα πυροβόλα Panzerhaubitze 2000 στο Κίεβο και άρχισε να εκπαιδεύει ουκρανικά στρατεύματα σε αυτά τα όπλα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τα άρματα μάχης Gepard θα εφοδιαστούν με «επαρκή» πυρομαχικά.

Οι εκκλήσεις της Ουκρανίας για βαρέα όπλα έχουν ενταθεί από τη στιγμή που η Μόσχα έστρεψε τη μεγαλύτερη δύναμη πυρός της στα ανατολικά και νότια της χώρας, αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα, το Κίεβο.