Categories: Κόσμος

Η γαλλική προεδρία της ΕΕ κατέθεσε πρόταση για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων

Η Γαλλία, η οποία ασκεί την Προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση στη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία για την επίλυση των μεταξύ τους διαφορών.

Το περιεχόμενο της πρότασης δεν έχει γίνει γνωστό, ενώ αυτή έχει γνωστοποιηθεί και σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσων ενημέρωσης των Σκοπίων και της Σόφιας, η “γαλλική” πρόταση φέρεται να λαμβάνει υπόψιν της κάποια από τα αιτήματα της Βουλγαρίας, όπως η συμπερίληψη των Βούλγαρων στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας και η προστασία των δικαιωμάτων τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εφόσον η Βόρεια Μακεδονία προχωρήσει στην τροποποίηση του Συντάγματός της για το θέμα αυτό, τότε η Βουλγαρία θα προχωρήσει αμέσως στην άρση του βέτο που έχει θέσει για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στη Βόρεια Μακεδονία, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,19% του πληθυσμού της χώρας, στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων στη Βόρεια Μακεδονία είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.

Μέχρι στιγμής, οι κυβερνήσεις τόσο της Βόρειας Μακεδονία, όσο και της Βουλγαρίας δεν έχουν εκφραστεί σχετικά με το εάν συμφωνούν ή όχι με την “γαλλική” πρόταση. Η κυβέρνηση του Κίριλ Πετκόφ στη Βουλγαρία, όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης της Σόφιας μεταβίβασε την πρόταση στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής για εξέταση. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι στη Βόρεια Μακεδονία έχει αναφέρει πως τα Σκόπια θα γνωστοποιήσουν τη θέση τους επί της πρότασης, αφού πρώτα οι 27 χώρες της ΕΕ εκφράσουν κοινή στάση επί της πρότασης αυτής της Γαλλίας.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι ερωτώμενος σχετικά ανέφερε ότι από την μεριά των Σκοπίων υπάρχει πολιτική βούληση να συμπεριληφθούν οι Βούλγαροι της χώρας στο Σύνταγμα, ωστόσο, όπως σημείωσε αυτό δεν μπορεί να ανοίξει και να αλλάξει μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά σε περίπου εκατό ημέρες.

Πρόσθεσε πως πέρα από την τεχνική αυτή πτυχή, υπάρχει και μια πολιτική: «Θα πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ότι οι συνταγματικές αλλαγές είναι το τελευταίο αίτημα της κυβέρνησης της Βουλγαρίας. Απαιτούμε ισχυρές πολιτικές εγγυήσεις από την ΕΕ και όχι μόνο από τη Σόφια» δήλωσε ο Πεντάροφσκι.

Σημειώνεται ότι η Βουλγαρία εδώ και ενάμισι χρόνο παρεμποδίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ λόγω ανοιχτών εθνικών, γλωσσικών και ιστορικών διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Σκοπίων και έχει οδηγήσει στην ψύχρανση των σχέσεων τους.

Comments are closed.


Recent Posts

Προσοχή!Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 5 περιφέρειες (χάρτης)

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για σήμερα Τετάρτη 10 Αυγούστου…

19 λεπτά ago

Ερευνητές αποκαλύπτουν πώς θα μπορούσατε να χάσετε βάρος κάνοντας ένα πράγμα

Ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής μεταξύ 7 π.μ. και 3 μ.μ. μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να…

3 ώρες ago

Πειραιάς: Υπό έλεγχο η φωτιά που ξέσπασε σε προαύλιο επιχείρησης

Έσβησε η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 21:30 το βράδυ σε προαύλιο χώρο επιχείρησης στον Πειραιά, στη συμβολή των…

6 ώρες ago

Προσλήψεις 18 ατόμων στο Δήμο Βόρειας Κέρκυρας

Γνωστοποιείται η πρόσληψη, µε σύµβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισµένου χρόνου, συνολικά δέκα οκτώ (18) ατόµων για την καθαριότητα των σχολικών…

6 ώρες ago

Τζο Μπάιντεν: Δίνει πάνω από 50 δισ. δολάρια για την παραγωγή μικροτσίπ στις ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε νόμο που αποδεσμεύει 52 δισεκατομμύρια δολάρια σε επιδοτήσεις για την αναζωογόνηση της παραγωγής ημιαγωγών…

6 ώρες ago

Προσλήψεις 7 συμβασιούχων στο Δήμο Λάρισας

Ο Δήμος Λάρισας γνωστοποιεί την πρόσληψη επτά (07) συνολικά ατόμων με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας ως τρεις…

6 ώρες ago