η-γαλλία-καταδικάζει-την-καταστροφή-τ-1190874
ΚΟΣΜΟΣ | 08.06.2023 | 02:00

Η Γαλλία καταδικάζει την καταστροφή του φράγματος Καχόβκα και στέλνει βοήθεια στην Ουκρανία

Την κατεπείγουσα αποστολή βοήθειας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της Ουκρανίας μετά την καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα, στο νότιο τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως «Η Γαλλία καταδικάζει αυτήν την ειδεχθή πράξη που θέτει σε κίνδυνο τον πληθυσμό», ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter ύστερα από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Εξέφρασα στον πρόεδρο Ζελένσκι την αλληλεγγύη μου στον λαό του μετά την επίθεση στο φράγμα της Καχόβκα».

Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών πρόκειται να στείλει άμεσα στην Ουκρανία ένα πρώτο φορτίο, με δέκα τόνους προϊόντων υγιεινής, φίλτρα νερού και μια φορητή δεξαμενή.

Νωρίτερα, ο ουκρανός πρόεδρος γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε τον γάλλο ομόλογό του για «τις περιβαλλοντικές και ανθρωπιστικές συνέπειες της ρωσικής τρομοκρατικής ενέργειας» και αναφέρθηκε στις «επείγουσες ανάγκες» για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην περιοχή της Χερσώνας.

Μόσχα και Κίεβο αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη της κατάρρευσης του υδροηλεκτρικού φράγματος στον ποταμό Δνείπερο, που είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πόλεις και χωριά τόσο στην όχθη που βρίσκεται υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων όσο και στην όχθη που παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Ο Ζελένσκι ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Μακρόν να συνεχίσουν τη «συνεργασία σε θέματα άμυνας», ιδίως σε ό,τι αφορά την αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας. Ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο της Γαλλίας για τη στήριξή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και συζήτησαν για την προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας.