Η Επιτροπή των Περιφερειών εγκαινιάζει πρωτοβουλία για την ενδυνάμωση της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) επιτείνει τις προσπάθειές της για τη στήριξη των υποψήφιων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσκαλώντας τους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες σε ετήσια πολιτική συζήτηση με θέμα την περιφερειακή και τοπική διάσταση της διαδικασίας προσχώρησης στην ΕΕ. Η πρωτοβουλία αυτή αναδεικνύει τόσο τη μακροπρόθεσμη δέσμευση της ΕτΠ για την παροχή βοήθειας προς τις γειτονικές χώρες της ΕΕ με μέλημα την τήρηση των προϋποθέσεων προσχώρησης όσο και την πεποίθησή της ότι οι τοπικές αρχές μπορούν να συμβάλουν στην προετοιμασία των ενδιαφερομένων χωρών για την υποβολή της υποψηφιότητας προσχώρησή τους.

Η πρώτη «Ημέρα διεύρυνσης» πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή τοπικών και περιφερειακών πολιτικών από τις επτά χώρες που επιδιώκουν να προσχωρήσουν στην ΕΕ: Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Κοσσυφοπέδιο, Μαυροβούνιο, Σερβία και Τουρκία. Τα θέματα των συζητήσεων κυμάνθηκαν από τις αναπτυξιακές στρατηγικές των τοπικών και περιφερειακών αρχών έως τις εξουσίες και τα κωλύματα του υποεθνικού επιπέδου διακυβέρνησης.

Ο κ. Markku Markkula, Πρόεδρος της ΕτΠ, δήλωσε τα εξής: «Οι πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχουν επί του παρόντος δρομολογηθεί στις χώρες της διεύρυνσης μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με σεβασμό της πολυμορφίας και πραγματική αποκέντρωση, αλλά ασφαλώς όχι με τη βία». Ο Πρόεδρος της ΕτΠ επεσήμανε ότι η μερίδα του λέοντος –περίπου το 70%– των αποφάσεων που λαμβάνονται στο επίπεδο της ΕΕ προορίζονται για εφαρμογή στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθιστώντας θεμελιώδους σημασίας –τόσο από πολιτική όσο και από πρακτική άποψη– για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να αισθάνονται ότι έχουν ενεργό συμμετοχή και ισχυρή συμβολή στη διαδικασία προσχώρησης.

Η εν λόγω διάσκεψη της ΕτΠ συμπληρώνει τα υφιστάμενα προγράμματα διαρθρωμένης συνεργασίας μεταξύ περιφερειών και διπλωματίας των πόλεων μέσω συνεργασίας στο πλαίσιο κοινών συμβουλευτικών επιτροπών και ειδικών ομάδων εργασίας. Επιπλέον, η ΕτΠ θα υιοθετήσει σύντομα σχετική γνωμοδότηση, με εισηγήτρια την κ. Anna Magyar (HU/EPP), μετά την έκδοση της ετήσιας έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση.

Ο κ. Simon Mordue, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την πολιτική και τη στρατηγική της διεύρυνσης, δήλωσε ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο για την εδραίωση πνεύματος διαφάνειας και χρηστής διακυβέρνησης, καθώς και για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, δηλαδή του σώματος του δικαίου της ΕΕ που οφείλουν να εγκρίνουν οι υποψήφιες χώρες πριν από την ένταξή τους στην ΕΕ.

Μεταξύ των τοπικών ηγετών των χωρών που επιδιώκουν να προσχωρήσουν στην ΕΕ περιλαμβάνονταν ο κ. Aziz Kocaoğlu, Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης, και ο κ. Anto Domić, Δήμαρχος του Διοικητικού Διαμερίσματος του Brčko στη Βοσνία, οι οποίοι φιλοξένησαν ομάδες εργασίας της ΕτΠ κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός. Ο κ. Domić παρουσίασε τα αποτελέσματα του συστήματος διακυβέρνησης που διαμορφώθηκε μετά τον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία κατά τη δεκαετία του ’90, στο πλαίσιο του οποίου το Brčko διατήρησε ένα ιδιαίτερο καθεστώς ως αυτοδιοικούμενο διοικητικό διαμέρισμα. Ο κ. Kocaoğlu, ο οποίος περιέγραψε τη Σμύρνη ως την πόλη της Τουρκίας που είναι η πιο ανοικτή στον δυτικό κόσμο επί 400 έτη, τόνισε ότι «η Τουρκία θα έπρεπε να βρίσκεται εντός της ΕΕ και όχι στις παρυφές της».

Ο κ. Jean-Luc Vanraes (ALDE/Βέλγιο), πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ΕτΠ με την Τουρκία δήλωσε ότι η ΕτΠ θα ήταν περισσότερο σε θέση να συμβάλει στην προετοιμασία της προσχώρησης της Τουρκίας με την αναβάθμιση της τρέχουσας ομάδας εργασίας σε Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή. Η ΕτΠ ζήτησε για πρώτη φορά από την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει τη δημιουργία μιας ΜΣΕ ήδη το 2006.

Αναλαμβάνοντας μια πρόσθετη πρωτοβουλία, η ΕτΠ θα πραγματοποιήσει την πρώτη συνεδρίαση της άρτι συσταθείσας Μικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής με τη Σερβία στις 7 Δεκεμβρίου. Κατά το παρελθόν, οι διπλωματικές σχέσεις της ΕτΠ με τους τοπικούς ηγέτες της Σερβίας αναπτύσσονταν μέσω επαφών στο πλαίσιο της ομάδας εργασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Franz Schausberger (EPP/Αυστρία), πρόεδρος της ομάδας εργασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, ανέφερε ότι, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα κράτη μέλη της ΕΕ με υψηλό βαθμό πολιτικής αποκέντρωσης μπορούν ευκολότερα να απορροφήσουν τη βοήθεια της ΕΕ. Κατά την άποψη του Προέδρου κ. Markkula: «Η πολυμορφία αποτελεί πραγματικό πλεονέκτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης επίσης της πολυμορφίας ως προς τα είδη διακυβέρνησης και τις περιφερειακές δομές και συστήματα. Κάθε χώρα οφείλει να σχεδιάσει το δικό της μοντέλο αποκέντρωσης, σύμφωνα με την αρχή της επικουρικότητας και με μέλημα να λαμβάνονται οι αποφάσεις στο επίπεδο που βρίσκεται όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους πολίτες».

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΕ, ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!