Γουτεμβέργιος: Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο στον κόσμο ανατυπώνεται

Φέτος συμπληρώνονται 550 χρόνια από τον θάνατο του Ιωάννη Γουτεμβέργιου, πατέρα της σύγχρονης τυπογραφίας, γεγονός που αποτέλεσε αφορμή να κυκλοφορεί ξανά αντίγραφο της πρώτης τυπωμένης έκδοσης της Βίβλου του 1454.

Μεταλλουργός, τυπογράφος και εκδότης ήταν μερικές από τις ιδιότητες του πολυσχιδούς Γουτεμβέργιου με καταγωγή από το Μάιντς της Γερμανίας. Η εφεύρεση της μηχανικής τυπογραφίας και η πρώτη μαζική έκδοση της Βίβλου στα λατινικά αποτελούν αναμφίβολα μια από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Σίγουρα αυτό που ξεχωρίζει φέτος είναι η ανατύπωση της ιστορικής Βίβλου του Γουτεμβέργιου υπό την επιμέλεια του καθηγητή Ιστορίας του Βιβλίου και ερευνητή Στέφαν Φύσελ από το Πανεπιστήμιο του Μάιντς. Η νέα έκδοση είναι εκτενής, περιέχει 1.268 σελίδες που αναπαράγουν πιστά τις σελίδες του πρωτοτύπου καθώς και 12 σελίδες με σύγχρονα σχόλια. Ο δήμαρχος του Μάιντς, Μίκαελ Έμπλινγκ, χαρακτήρισε μάλιστα την έκδοση αυτή «έναν χαιρετισμό της πόλης του Μάιντς στον κόσμο».

Το πρώτο τυπωμένο βιβλίο στον κόσμο

Η Βίβλος του Γουτεμβέργιου είναι το παλαιότερο μηχανικά τυπωμένο βιβλίο του κόσμου. Η τεχνολογία που χρησιμοποίησε ο Γουτεμβέργιος ήταν τόσο ρηξικέλευθη και απλή που γρήγορα διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο.

Από τα πρώτα 180 αντίτυπα της Βίβλου τα 150 είχαν τυπωθεί σε χαρτί και τα 30 σε πάπυρο ή βελούδινη περγαμηνή. Σήμερα έχουν διασωθεί 49 αντίτυπα της πρώτης τυπωμένης Βίβλου του 1454.

Τα μοναδικά όμως αντίτυπα που έχουν διασωθεί σε πλήρη έκταση είναι τυπωμένα σε περγαμηνή.

Σημειώνεται ότι το 1987 ένα άλλο σωζόμενο αντίτυπο της Βίβλου του Γουτεμβέργιου πωλήθηκε από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s για 5,4 εκατομ. δολάρια (περίπου 4,6 εκατομ. ευρώ) σε Ιάπωνα αγοραστή, τιμή-ρεκόρ για την εποχή εκείνη για δημοπρασία βιβλίου.

Aντίγραφο του πρώτου μηχανικού τυπογράφου που εφηύρε ο Γουτεμβέργιος

 

Πηγή: DW

ΚΟΣΜΟΣ, ΒΙΒΛΟΣ, ΓΟΥΤΕΜΒΕΡΓΙΟΣ, ΑΝΑΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΒΙΒΛΟΥ